Fantastický objev, který mění všechno: Na slavném pohřebišti byla objevena ohromující neandrtálská kostra

Jeskyně Shanidar je známá tím, co se nazývá Květinový pohřeb. Mezi 10 fragmentárními neandertálskými kostrami, které zde byly objeveny v 50. a 60. letech 20. století, byl nalezen jeden se shluky pylu smíchanými s okolní nečistotou.

To bylo interpretováno jako důkaz, že kosti – patřící muži ve věku 30 až 45 let – byly pohřbeny květinami; pohřební obřad. Bylo to v rozporu s naším předchozím chápáním neandertálců jako zvířecích, nekulturovaných a neoficiálních.

Tato interpretace však byla kontroverzní a jiní předložili alternativní vysvětlení, například uložení pylu zvířetem. Informuje Science Alert.

Otázka tedy zůstává: Jak se Neandrtálci vypořádali se svými mrtvými?

Je to první kloubní neandertálský skelet vykopaný za 20 let a první z jeskyně Shanidar za více než 50 let. Zdá se, že to ukazuje na úmyslné pohřebnictví.

Archeologové pojmenovali kostru Shanidar Z.

“Tolik výzkumů o tom, jak neandrtálci zacházeli s jejich mrtvými, musí zahrnovat návrat k nálezům z doby před 60 nebo dokonce 100 lety, kdy byly archeologické techniky omezenější a které vás zatím dostanou,” řekla archeologka Emma Pomeroy z Cambridge University v Spojeném Království.

Přejít nahoru