Zajímavý a zvláštní důvod, proč jsou pivní láhve vždy zelené nebo hnědé! To by člověk nečekal!

Tento alkoholický nápoj se čepuje skoro v každé hospodě na celém světě. První známky o vaření piva již byly zaznamenány před tisíci lety u starých Egypťanů. Ovšem první lahvové pivo bylo stočeno až v 19. století a začalo se prodávat komerčně.

Výrobci piva si uvědomili, že své pivo musí udržet čerstvé a musí si také zachovat vzhled kvůli spokojenosti svých zákazníků. Než dosáhal tehdejší průmysl plného proudu, pivo bylo prodáváno v čirém skle. Toto řešení bylo možné pouze v zimě, protože když vystavili pivo slunci, začalo se s pivem dít něco zvláštního a pivo se začalo velmi rychle kazit. Podle Business Insider pivo v průhledných láhvích začíná smrdět jako skunk, opravdu jako skunk, což opravdu není příjemná vůně! Tento zápach přicházel vždy poté, co do čirého skla pálilo UV záření a tím se měnila i chuť.

Odpověď na tento problém? Uchovávat pivo vždy v zelených nebo hnědých lahvích. Tmavší barva skla totiž blokuje škodlivé UV záření a poskytuje větší ochranu pro chuť piva i samotnou vůni.

Možná se divíte, proč jsou pivní láhve mnohem častěji vnímána jako zelená nebo hnědá? To proto, že byl po 2. světové válce nedostatek hnědého skla. Od té doby se zelená barva skla začala považovat za více tradiční barvu pivních lahví, proto hnědá není tak častá jako zelená.

(Mirror.co.uk, foto: Mensjournal.eu)

Přejít nahoru