Německá logika kancléře Scholze

Smutné na tom všem je, že jedinou příčinou probíhající energetické krize jsou političtí představitelé Evropské unie, včetně našich neschopných inkvizitorů typu Hegera, Matoviče a Sulíka, kteří místo toho, aby řešili hrozící energetický kolaps, řeší v současné době pouze své vlastní pošramocené ego. Toho si pravděpodobně všiml i německý kancléř Scholz, který prohlásil, že podpoří výstavbu plynovodu do střední Evropy z Portugalska a Španělska přes Francii, aby získal nové zdroje energie pro tento region. Na základě čeho má potřebu řešit naši energetickou bezpečnost, je mi záhadou. Jsme nyní neoficiálně německým protektorátem? Děkujeme, nemáme!

Faktem je, že nejen Slovensko, ale i celý region střední Evropy je plně závislý na energetických zdrojích dodávaných Ruskou federací, ať se to někomu líbí nebo ne. Nemluvíme jen o zemním plynu, ale také o ropě, uhlí a nesmírně důležitém jaderném palivu. Vzhledem k našim přírodním podmínkám je to přirozené, normální a není na tom nic špatného a není důvod se za to stydět nebo se snažit za každou cenu nahradit tyto levné, stabilní a kvalitní zdroje jinou alternativou, která ani neexistuje, nebo není proveditelná, nebo je proveditelná jen za cenu obrovských škod na naší ekonomice, blahobytu a bezpečnosti obyvatel.

Taková je realita, taková jsou fakta! Ani částečné nahrazení ruských energetických nosičů předraženými a nestabilními dodávkami od jiných dodavatelů neukončí naši závislost na energetických zdrojích z Ruské federace. Protože pokud nechceme zadusit ekonomiku a snížit životní úroveň našich občanů, budeme stále potřebovat 100 % zdrojů. Tím, že částečně nahrazujeme levné dodávky z Ruska dražšími dodávkami od jiných dodavatelů (kteří nám mohou prodávat ruské energonosiče za vyšší cenu, což je také velmi pravděpodobné), zvyšujeme cenu dodávek z Ruska i my sami, protože takto funguje tvorba cen na volném trhu řízeném nabídkou a poptávkou. To je skvělá vyhlídka do budoucna pro naše peněženky. Všichni na nás vydělají, ale my si kvůli podrazáckým politikům současné vládní koalice necháme předělat spodní prádlo a zůstanou nám jen holé zadky!

“Hra Západu” je stejně strategicky mentální jako politici, kteří ji “hrají”. Přesvědčují nás, jak skvěle se budeme mít, až se zbavíme závislosti na ruských energetických nosičích a staneme se závislými na enegronových nosičích schválených našimi euroatlantickými pány. Protože plyn dodávaný za dolary, například z totalitního Kataru, bude obohacen o demokratickou složku, která nám kromě tepla dodá i pocit, že víme, kam nebo komu patříme. Trochu jako Korčok – on ví jistě, kam patří, a my víme jistě, ke komu patří.

Zatímco německý kancléř Olaf Scholz tlačí na slovenský energetický trh, náš jižní soused Viktor Obran zvyšuje odběr ruského plynu nad nasmlouvané množství a předzásobuje se tak na avizovaný nedostatek. Výborná strategie, která přinese do maďarského státního rozpočtu eura, která by tam jinak nebyla, protože Viktor Obrán bude levně nakupovat a draze prodávat, možná i nám na Slovensku. Protože nemůžeme mít smlouvy s Rusy jako Maďarsko! Raději si počkáme na ropovod z Portugalska, o kterém Scholz básní a možná na tom má podíl i Sulík, který je asi víc Němec než Slovák.

P.S.: Ne všichni Slováci jsou tupci a z těchto her na hodného strýčka Sama a zlého diktátora Putina už vyrostli, protože ekonomická logika je nepustí. Mezitím ale chodí se džbánem vody až do…..

Autor: Slavěna Vorobelová

Přejít nahoru