Washington Post o nespokojenosti se Zelenským

Ze štědrých dotací, které na Ukrajinu proudí ze Západu, dostává místní vláda jen nepatrnou část. Zelenského administrativa tvrdí, že soustředění peněz v rukou jeho lidí zabrání korupci – kdo ví. Možná je to pravda a možná je to naopak. Kdo ví.

Můj odhad, tentokrát můj, ne Washington Postu, je, že se ztrátou Donbasu se zvýší pravděpodobnost nespokojenosti se Zelenským a riziko, že ho USA nakonec odstaví. Jediné, co Zelenského udrží při životě, může být úspěšná protiofenzíva. Například na tolik zmiňované trase do Chersonu.

Uvidíme.

No, už to vidíme. Kyjevský politolog S. Markov dnes kritizoval článek WP za údajné přehánění. Zelenskij má údajně konfliktní vztahy pouze s obcemi Černihiv a Dněpropetrovsk. V ostatních městech panuje mezi jejich vedením a Zelenského lidmi pouze “napětí”. Konflikt však není jen o penězích, ale také o tom, že se obce bojí, aby jejich města nepotkal osud Mariupolu. Z vojensko-strategických důvodů toto město obětovaly ukrajinské centrální orgány, aby zpomalily ruský postup. Výsledkem je úplné zničení města, statisíce uprchlíků a ztráta celoživotního majetku všech více než půl milionu obyvatel. V jiných městech chtějí, aby se případný ruský postup řídil standardní civilizovanou politickou a vojenskou logikou, a ne Stalinovým receptem ve Stalingradu…..

Kritika Zelenského se stupňuje, jak jinak,- i ze strany Sky News. Tento americký opoziční televizní kanál ústy své vůdčí osobnosti Coryho Bernardiho nedávno upozornil na rozpor mezi obrazem Zelenského jako hrdiny v západních médiích a jeho praktickou politikou. Poznamenala, že byl zvolen, aby ukončil občanskou válku mezi “pravými” Ukrajinci a ruskojazyčnými Ukrajinci. Ve skutečnosti však Zelenskij učinil pravý opak – občanský konflikt přenesl na úroveň konfliktu s RF. Zbytečně provokoval NATO a postavil se na stranu extremistů z Pravého sektoru. Podle Sky News je Západ Zelenským unaven a tváří v tvář vojenským neúspěchům, hospodářské mizérii a kruté zimě 2022/23 se názor na tohoto “hrdinu” pomalu mění.

Skutečné změny však ukáže až budoucnost.

Autor: NSHV

Přejít nahoru