Průlom v archeologii, když byl objeven 4 500 let starý ztracený “sluneční chrám” ze starověkého Egypta

Badatelé prováděli vykopávky v abúsírské nekropoli poblíž Sakkáry v Egyptě, když objevili důkazy o budově z nepálených cihel a křemenných blocích. Ale tento nález mezi místy, které se skládají ze 14 královských pyramid mastabas a hrobek, by mohl být zvláštní.

Je to proto, že úředníci z egyptského ministerstva cestovního ruchu a starožitností tvrdí, že by to mohly být pozůstatky starověkého ztraceného slunečního chrámu, jednoho z pouhých čtyř.

Sluneční chrámy byly postaveny na počest staroegyptského boha Ra, boha slunce, řádu, králů a oblohy.

Předpokládá se, že tyto chrámy pocházejí z páté dynastie (2465 až 2323 př.nl).

Budova byla objevena společnou misí italských a polských archeologů, kteří našli podezřelý sluneční chrám pod chrámem krále Nyuserre.

Egyptské ministerstvo pro památky a cestovní ruch uvedlo ve svém prohlášení: “Budova je přístupná vchodem postaveným ve vápencové skále, která vede do oblasti s dlážděnou podlahou a obsahuje obrovské bloky křemene.”

Dodal: “Předběžné studie naznačují, že nový objev může být jedním ze čtyř ztracených slunečních chrámů, které se datují do páté dynastie.” Píše portál Express.co.uk

Část budovy byla údajně zbořena králem, aby postavil svůj chrám, podle ministerstva.

Uvnitř budovy bylo nalezeno několik keramických hrnců a pivních sklenic, uvedlo ministerstvo.

Byly také nalezeny červené lemované kontejnery, o kterých se předpokládalo, že se používají v chrámových rituálech a obřadech.

Zejména studiem keramiky archeologové doufají, že získají nové poznatky o starověkých Egypťanech žijících během páté dynastie.

Přejít nahoru