Hospodářský kolaps v Německu

V Německu se začínají dít opravdu šílené věci. Němci se potýkají s nejhorší inflační krizí od dob Výmarské republiky a hospodářská aktivita se mezitím v celé zemi zastavila. Podobné problémy mají samozřejmě i další evropské země, ale Německo mělo být ekonomickou páteří, na kterou se zbytek Evropy mohl vždy spolehnout.
Bohužel, rozhodnutí Rusů přerušit tok plynu plynovodem Nord Stream 1 zasáhlo Německo obzvlášť tvrdě (BM : zde bych rád autora opravil – tok byl zastaven nesmyslnými sankcemi uvalenými teroristickým státem USA).
Kdyby se obě strany dohodly na ukončení války na Ukrajině, velmi by to pomohlo, ale to se prostě nestane. Ve skutečnosti se zdá, že se Vladimir Putin rozhodl situaci výrazně vyhrotit a západní mocnosti na to budou nevyhnutelně ostře reagovat (BM : další autorova lež). To znamená, že hospodářské otřesy, kterých jsme v Evropě svědky, v dohledné době nikam nezmizí.

Tento týden jsme se z Německa dozvěděli údaje o inflaci, které jsou tak vysoké, že se nechce věřit, že jsou skutečné…(1)

Podle dnes zveřejněných údajů Spolkového statistického úřadu rostly německé výrobní ceny v srpnu nejrychleji od roku 1949 a naznačují další růst spotřebitelských cen.
Ceny průmyslových výrobků se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšily o 45,8 %. Ve srovnání s červencem 2022 se ceny zvýšily o 7,9 procenta.
Hlavním faktorem růstu cen zůstávají prudce rostoucí ceny energií v důsledku války Ruska proti Ukrajině.
Pokud bude i nadále docházet k měsíčním nárůstům kolem 8 %, můžeme příští rok touto dobou hovořit o ročním nárůstu téměř o 100 %.

Wow.

Jak moc se musí situace zhoršit, abychom skutečně začali používat termín “hyperinflace”?

Ceny energií jsou největším důvodem, proč se inflace zcela vymkla kontrole, a německá vláda byla nucena znárodnit obrovskou plynárenskou společnost, aby zabránila jejímu krachu… (2)

Německá vláda se blíží k dohodě o znárodnění plynárenského gigantu Uniper SE a Berlín se snaží zabránit kolapsu energetického sektoru země. Podle osob obeznámených se situací bylo dosaženo předběžné dohody mezi vládou, společností Uniper a jejím hlavním akcionářem, finskou společností Fortum Oyj. Přestože smlouvy ještě nebyly podepsány, Berlín chce, aby byly oznámeny ještě tento týden.

Podle generálního ředitele společnosti Uniper přicházela společnost během krize denně o přibližně 100 milionů eur.

Není třeba dodávat, že německá vláda nemůže zachránit všechny, a tak mnoho podniků tuto krizi vůbec nepřežije.

Například výrobce, který již téměř 100 let vyrábí toaletní papír pro Němce, je nyní před insolvencí…(3)

Hakle je německou značkou již od roku 1928, ale výrobce toaletního papíru se sídlem v Düsseldorfu uvedl, že letní šok z cen plynu stačil k tomu, aby se dostal do platební neschopnosti.

To je bohužel jen začátek.

Podle německé centrální banky se země dostává do “rozsáhlého a dlouhodobého poklesu hospodářské výkonnosti”…(4)

“Ekonomická aktivita může v tomto čtvrtletí mírně ustoupit a v podzimních a zimních měsících výrazně poklesnout,” uvedla centrální banka a dodala, že ve své červnové zprávě tento nepříznivý scénář nepředpokládala.
Bundesbanka pokračovala: “V tomto období se také očekává vývoj hospodářské aktivity: “V německé ekonomice jsou stále zřetelnější známky recese ve smyslu jasného, široce založeného a dlouhodobého poklesu ekonomické výkonnosti.” Podle ní se ve třetím čtvrtletí očekává pokles a ve čtvrtém čtvrtletí ještě hlubší pokles ekonomické aktivity.

“Vysoká inflace a nejistota ohledně dodávek a nákladů na energie ovlivňují nejen průmyslová odvětví náročná na plyn a elektřinu, jejich exportní aktivity a investice, ale také soukromou spotřebu a poskytovatele služeb, kteří jsou na ní závislí,” uvedla centrální banka.

Takový scénář můžete nazvat “recesí” nebo “depresí”, pokud vám to pomůže.

Já tomu říkám ekonomický kolaps.

Ekonomika Spojených států se také chystá na velké otřesy.

Podle miliardáře Barryho Sternlichta nás mimořádně hloupá politika Fedu tlačí k “těžké recesi”…(5)

Barry Sternlicht, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Starwood Capital, ve čtvrtečním rozhovoru v pořadu “Squawk Box” televize CNBC uvedl, že podle jeho názoru Američany čeká vážná recese, pokud Federální rezervní systém přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb jako prostředku k omezení inflace, což je údajně plán centrální banky. “Ekonomika silně brzdí,” řekl Sternlicht podle serveru Daily Caller’s Financial News Service. “Pokud bude Fed takto pokračovat, čeká nás vážná recese a lidé přijdou o práci.”

Má pravdu, ale místo toho, aby řekl, že “lidé přijdou o práci”, měl poznamenat, že spousta lidí už je propuštěna. Již nějakou dobu o tom píši na svých webových stránkách a tento týden jsme se dozvěděli, že se společnost Gap rozhodla propustit stovky svých zaměstnanců…(6)

Společnost Gap Inc. ruší zhruba 500 pracovních míst ve firmě, protože se potýká s poklesem tržeb. Snižování počtu pracovních míst, které zahrnuje i volné pozice, se dotkne především kanceláří Gapu v San Francisku, New Yorku a Asii a zasáhne různá oddělení, potvrdil v úterý zástupce maloobchodního řetězce. O těchto krocích jako první informoval deník The Wall Street Journal.

Au.

Jen málo zaměstnanců je v tomto prostředí skutečně v bezpečí.

V tuto chvíli dokonce i zábavní průmysl propouští spoustu lidí…(7)

Televizní a filmový průmysl, který se potýká s problémy, se stále potýká se špatnými zprávami. Tento týden se objevila zpráva, že společnost Warner Bros. Společnost Discovery propouští 100 prodejců televizní reklamy, zatímco Paramount zvažuje ukončení své nabídky Showtime jako samostatné služby, uvedla agentura Bloomberg.
Zpráva uvádí, že Netflix následoval příklad a propustil své vlastní zaměstnance. Společnost údajně propustila stovky zaměstnanců a opustila část svých kancelářských prostor. Současně došlo k propadu ceny akcií společnosti, která se propadla o více než 60 % ze svých historických maxim.

V letech 2008 a 2009 přišly o práci miliony Američanů.

Dočkáme se něčeho podobného v nadcházejících měsících?

A stejně jako v době “velké recese” se trh s bydlením začíná zpomalovat. Právě jsme se dozvěděli, že důvěra stavitelů domů klesá již devět měsíců v řadě…(8)

Podle zprávy NAHB důvěra stavitelů domů v září opět klesla, což je již devátý měsíc poklesu v řadě, “protože kombinace zvýšených úrokových sazeb, pokračujících poruch v dodavatelském řetězci stavebních materiálů a vysokých cen domů si nadále vybírá daň na dostupnosti”. S dnešní hodnotou indexu 46 se index trhu s bydlením NAHB/Wells Fargo nachází pod úrovní z května 2006, kdy byl na cestě k propadu trhu s bydlením.

Tentokrát se to netýká jen několika oblastí planety.

V tuto chvíli jsme doslova svědky ekonomických implozí po celé planetě a připravuje se půda pro extrémně bolestivý rok 2023.

Jediné, co by mohlo situaci skutečně změnit, by byl mír.

Bohužel se zdá, že světoví vůdci na obou stranách Atlantiku jsou naprosto odhodláni zatáhnout nás do katastrofálního globálního konfliktu, před nímž varuji už léta.

Nebude tedy mír, což znamená, že v roce 2023 a později bude opravdu zle.

Ale také věřím, že jste se do tohoto konkrétního okamžiku historie dostali z nějakého důvodu.

Právě v nejtemnějších dobách lze vykonat nejvíce dobra a my všichni na to budeme muset pamatovat v nadcházejících velmi temných časech.

(1) https://www.politico.eu/article/german-producer-price-post-record-jump-adding-to-inflation-woes/amp/
(2) https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-20/germany-closes-in-on-deal-to-nationalize-gas-giant-uniper?d=premium&leadSource=uverify%20wall
(3) https://www.reuters.com/markets/europe/germany-energy-price-shock-triggers-fears-insolvency-wave-2022-09-20/

(4) https://www.zerohedge.com/commodities/bundesbank-sees-german-economic-turmoil-worsening-all-winter-amid-natgas-rationing
(5) https://www.naturalnews.com/2022-09-20-billionaire-fund-manager-warns-major-economic-collapse.html
(6) https://www.cnbc.com/2022/09/20/gap-eliminating-about-500-corporate-jobs-as-sales-fall.html
(7) https://www.zerohedge.com/markets/environment-has-gotten-worse-tv-film-industry-sputters-cost-cutting-and-layoffs-take-hold
(8) https://wolfstreet.com/2022/09/19/housing-bubble-woes-home-builders-cut-prices-pile-on-incentives-amid-plunging-traffic-of-buyers-spiking-cancellations-holy-moly-mortgage-rates/

zdroj : https://theeconomiccollapseblog.com/economic-collapse-has-arrived-in-germany-will-the-u-s-be-close-behind/

Autor: Boris Mesár

Přejít nahoru