Václav Klaus: Vysoké ceny energií? Nejprve je třeba řešit inflaci a upustit od Zelené dohody

Inflace, prudký růst cen energií – také si myslíte, že to povede k největšímu ekonomickému a sociálnímu nárazu do zdi od roku 1990?

Budoucí čas ve vaší otázce není vhodný. V naší ekonomice se již dlouho dějí různé děsivé věci. Máme nejvyšší inflaci, jakou kdy kdo v ČR zažil [inflace v ČR je čtvrtá nejvyšší ze zemí EU, horší jsou jen pobaltské státy, pozn. red.]. Chtěl bych upozornit, že počátek 90. let je jiný příběh. Vyrovnání cen po pádu komunismu nebylo inflací, ale snížením cen na úroveň, na které by zhruba měly být. Současná inflace byla dlouho vytvářena politikou vlád doma i v zahraničí a centrálních bank. Představa, že bychom se jí zbavili za týden, za měsíc, je směšná. Jako makroekonom vím, že “odchod” od inflace není měkké přistání, aniž by následně došlo k hospodářskému útlumu a recesi.

Pokud se inflace dlouhodobě kapitalizuje, pak vlastně říkáte, že současná česká vláda za ni příliš nemůže.

Všichni za to mohou, dlouho zpátky, bez rozdílu. Vláda (koalice Petra Fialy, pozn. red.), která je dnes u moci, s tím mohla letos tisíckrát něco udělat. Zatím se jí nedotkla, zatím neučinila jediný protiinflační krok. A to mě nepřekvapuje. Ve svých volebních manifestech neměli nic o boji proti vznikající inflaci, nechtěli se na ni připravit.

Více info na standard.sk

Přejít nahoru