Drsné foto. Takto vyzeralo otroctvo v Amerike. 10 kolorizovaných fotografií ukazuje, akí dokázali byť k sebe ľudia krutí

První otroci přišli do USA již v roce 1619. Do zrušení otroctví v roce 1865 sem bylo z Afriky přivezeno 5 milionů černochů. Mnoho z nich během transportů zemřelo a ti, kteří nezemřeli, často trpěli nelidským zacházením ze strany otrokářů, obvykle bohatých bělochů, kteří vlastnili plantáže.

Za každou chybu nebo přestupek byli otroci potrestáni, obvykle bitím. Nezřídka se však stávalo, že otroky zbili tak, že na následky zranění zemřeli, nebo je rovnou zastřelili. Často museli být za trest spoutáni nebo jinak poníženi.

Po zrušení otroctví v USA však trvalo velmi dlouho, než černoši získali status plnoprávných občanů a přestali být jen segregovanou menšinou.

Jedna z nejznámějších fotografií představující otroctví pochází z roku 1863 a zobrazuje otroka jménem Gordon, který utekl svému pánovi z Mississippi.

Foto: © Tom Marshall (PhotograFix) 2020

116letý Willis

Na fotografii je Willis Winn, který tvrdil, že v době pořízení fotografie mu bylo 116 let. Pomocí rohu svolával ostatní otroky k práci.

Foto: © Tom Marshall (PhotograFix) 2020

Obchod s otroky

Fotografie zachycuje pohled na aukční a černošský prodejní dům v Atlantě v roce 1864. Na tomto místě se obchodovalo s otroky nebo se zde konaly dražby.

Foto: © Tom Marshall (PhotograFix) 2020

Více info a foto na interez.sk

Přejít nahoru