Evropská komise

EU nakupuje solární panely v Číně

Poptávka po fotovoltaických výrobcích dosáhla nového maxima, a to v důsledku prudkého nárůstu cen zemního plynu během rusko-ukrajinského konfliktu a poškození plynovodu Nord Stream. Čínské solární panely jsou v poslední době mezi evropskými spotřebiteli vedle elektrických přikrývek a ohřívačů rukou stále oblíbenější.

Čínští odborníci uvedli, že EU v letošním roce pravděpodobně odebere až 50 % celkového vývozu fotovoltaických článků z Číny.

Xu Aihua, zástupce vedoucího Čínské asociace průmyslu neželezných kovů, řekl v neděli deníku Global Times, že rostoucí poptávka po solárních panelech odráží geopolitické změny v Evropě a ekologický tlak v regionu.

Vývoz fotovoltaických modulů prudce vzrostl. Od ledna do srpna činil čínský vývoz 35,77 miliardy dolarů.

Tato čísla se odrážejí ve výkonnosti domácích fotovoltaických společností. Například společnost Tongwei Group v pátek uvedla, že její tržby za první tři čtvrtletí dosáhly 102,084 miliardy jüanů (14,09 miliardy USD), což je meziroční nárůst o 118,6 %.

Na konci třetího čtvrtletí přesáhl podíl společnosti Tongwei na celosvětovém trhu 25 %, což z ní podle médií činí největšího světového výrobce polysilikonu.

Další průmyslový konglomerát, LONGi Green Energy Technology, zveřejnil, že za prvních devět měsíců dosáhl čistého zisku 10,6-11,2 miliardy jüanů, což představuje meziroční nárůst o 40-48 %.

Explozivní poptávka omezila dodávky a zvýšila ceny křemíku, suroviny pro výrobu fotovoltaických výrobků, na 308 jüanů za kilogram, což je nejvíce za posledních deset let.

Jeden z podnikatelů v neděli pod podmínkou zachování anonymity sdělil deníku Global Times, že kvůli nárůstu objednávek z EU potřebují někteří čínští výrobci fotovoltaických článků více pracovníků, protože jejich výrobky se hromadí ve skladech a nemohou být odeslány.

Výrobci v rámci průmyslového řetězce rovněž zvyšují kapacitu. Očekává se, že výrobní kapacita křemíku na konci letošního roku překročí 1,2 milionu tun a příští rok se zdvojnásobí na 2,4 milionu tun, uvedl ve čtvrtek pro deník Securities Daily generální tajemník čínského výboru pro fotovoltaické standardy SEMI Lü Jinbiao.

Až se ve čtvrtém čtvrtletí rozšíří kapacita, nabídka a poptávka se vyrovnají a očekává se, že se ceny vrátí k normálu, uvedl Xu.

Program fotovoltaických energetických systémů Mezinárodní energetické agentury (IEA PVPS) odhaduje, že v roce 2021 bylo instalováno 173,5 gigawattů nové solární kapacity, zatímco Gaetan Masson, spolupředseda Evropského solárního panelu, řekl časopisu PV, že “bez narušení obchodu, jakého jsme byli svědky v posledních dvou letech, se vsadím, že trh dosáhne 260 GW”.

Čínský fotovoltaický průmysl byl dlouho cílem Západu kvůli svým konkurenceschopným cenám, ale jeho výrobky s výhodnou cenou poskytly EU další možnost, jak zmírnit nedostatek energie a zároveň provést ekologickou transformaci, uvedli odborníci.

Lin Boqiang, ředitel Čínského centra pro výzkum energetické ekonomiky na univerzitě v Xiamenu, v neděli pro Global Times uvedl, že EU se snaží oddělit od čínského dodavatelského řetězce fotovoltaických článků, “ale EU by nyní měla začít chápat, že bez dovozu levných fotovoltaických výrobků není možné usnadnit ekologický rozvoj.

“Evropa může získat oporu pro udržitelný ekologický rozvoj jen díky dobrému využití globálních zdrojů, zatímco Čína má všechny nejkomplexnější technologie, dodavatelské řetězce a výrobní kapacity v oblasti fotovoltaiky.”

Autor: Stan

Přejít nahoru