Odborníci jsou zmateni. Rybář chytil tohoto strašidelného “žraloka”

Rybář Trapman Bermagui sdílel na Facebooku fotografii děsivého tvora a identifikoval ho jako “žraloka z drsné kůže v hlubokém moři”, který byl navíjen z 650 metrů (2 132 stop) pod vodní hladinou.

Fotografie ukazuje žraločí zdánlivou kůži podobnou brusnému papíru a dvě masivní modrozelené oči vypouklé z lebky. Zdá se, že žraločí zuby ostré jako břitva mají stejný volný tvar jako lidský úsměv, i když vyčnívají pod horním rtem.

Někteří komentátoři poznamenali, že vzhled žraloka vypadal “zle”, zatímco jiní žertovali, že to vypadalo, jako by měl falešné zuby.

Debaty o druhu žraloka zuřily v sekci komentářů, přičemž někteří uživatelé naznačovali, že stvoření by mohlo být typem žraloka skřeta, zatímco jiní si všimli, že to vypadalo spíše jako žralok cookiecutter.

Rybář řekl pro Newsweek. “Je to žralok z hrubé kůže, známý také jako druh žraloka psího. Tito žraloci jsou obyčejní v hloubkách větších než 600 metrů. Obvykle je chytáme v zimě.”

Dean Grubbs, zástupce ředitele výzkumu na Floridské státní univerzitě Coastal and Marine Laboratory, řekl Newsweeku, že věří, že druh žraloka může být Centroscymnus owstoni, běžně známý jako drsná psí ryba, druh žraloka hltlaného.

“V mém hlubinném výzkumu jsme jich několik chytili v Mexickém zálivu a na Bahamách,” řekl. “Naše přišly z hloubek 740 až 1160 metrů (2 400 až 3 800 stop), takže o něco hlouběji než tato zpráva.”

Další vodní výzkumník, Christopher Lowe, profesor a ředitel Kalifornské státní univerzity, Long Beach Shark Lab, měl jinou teorii. “Vypadá to jako hlubinný žralok kitefin, který je známý ve vodách u Austrálie,” řekl. “Připadá mi to jako Dalatias lata.”

Žralok kitefin

Wikimedia Commons

Lowe také připustil, že úlovek může být zcela novým druhem žraloka, který vědci dosud neviděli. “Neustále objevujeme nové druhy hlubinných žraloků a mnoho z nich vypadá velmi podobně,” řekl.

Další expert, Brit Finucci, vědec v oblasti rybolovu z Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry na Novém Zélandu, který se specializuje na hlubinné žraloky, řekl Live Science: “Je to žralok.”

“V minulosti byli žraloci hltaví cílem lovu jaterního oleje v Novém Jižním Walesu,” řekl Finucci. Vysvětlila, že žraloci jsou “velmi citliví na nadměrné využívání z rybolovu” a “některé druhy jsou nyní v Austrálii vysoce ohroženy a chráněny”.

Finucciho závěr byl dodatečně podpořen Charliem Huveneersem, vědcem žraloků na Flinders University v Austrálii, který také cítil, že bermaguiův žralok byl pravděpodobně nějaký druh hltače.

Ať už je to jakkoli, jeden komentátor Bermaguiova příspěvku to vyjádřil nejlépe, když napsal: “Hluboké moře. Tak tam dole je další planeta.”

A tato “jiná planeta” je plná jedinečných a děsivých tvorů.

Přejít nahoru