Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová je poslední liberální vůdkyní, která vyzvala k vytvoření mezinárodní aliance pro cenzuru projevů

Ardernová se ostře ohradila proti “dezinformacím” a vyzvala ke globální koalici, která by kontrolovala řeč. Poté, co přikývla na svobodu projevu, pokračovala v předkládání plánu na její zánik prostřednictvím vládní regulace:

Ale co když tato lež, opakovaná opakovaně a na mnoha platformách, podněcuje, inspiruje nebo motivuje ostatní, aby se chopili zbraní. Ohrožovat bezpečnost ostatních. Zavírat oči před zvěrstvy, nebo ještě hůře, stát se jejich spoluviníkem. Co pak?

To už není hypotetické. Válečné zbraně se změnily, jsou na nás a vyžadují stejnou úroveň akce a aktivity, jakou vkládáme do zbraní dávných dob.

Poznali jsme hrozby, které staré zbraně vytvořily. Spojili jsme se jako komunity, abychom tyto hrozby minimalizovali. Vytvořili jsme mezinárodní pravidla, normy a očekávání. Nikdy jsme to nepovažovali za hrozbu pro naše individuální svobody – spíše to bylo jejich zachování. Totéž musí platit nyní, když přijímáme tyto nové výzvy.
Ardernová poznamenala, jak extremisté používají řeč k šíření lží, aniž by poznamenala, že neextremisté používají stejnou svobodu projevu, aby čelili takovým názorům. Odpověď na její otázku “jak se vypořádat se změnou klimatu, když lidé nevěří, že existuje” znamená, že přesvědčíte lidi, kteří používají stejnou svobodu projevu. Místo toho se zdá, že Ardernová chce umlčet ty, kteří mají pochybnosti.

Zatímco Ardernová hovořila o globální cenzurní koalici jako o “lehkém přístupu k dezinformacím”, odhalila, jak rozsáhlý by takový systém pravděpodobně byl. Obhajovala potřebu takové globální cenzury, pokud jde o boj proti těm, kteří zpochybňují změnu klimatu, a potřebu zastavit “nenávistnou a nebezpečnou rétoriku a ideologii”.

Koneckonců, jak úspěšně ukončit válku, když jsou lidé vedeni k přesvědčení, že důvod její existence je nejen legální, ale i ušlechtilý? Jak se vypořádáte se změnou klimatu, když lidé nevěří, že existuje? Jak zajistíte, aby byla dodržována lidská práva druhých, když jsou vystaveni nenávistné a nebezpečné rétorice a ideologii?” Píše portál ZeroHedge.

To je stejné zdůvodnění, jaké používají autoritářské země jako Čína, Írán a Rusko k cenzuře disidentů, menšinových skupin a politických rivalů. To, co je “nenávistné” a “nebezpečné”, je tekutý koncept, který vláda historicky používala k umlčení kritiků nebo disidentů.

Ardernová je usměvavou tváří nové generace cenzorů. Přinejmenším stará generace cenzorů, jako jsou Íránci, nepředstírá, že podporuje svobodu projevu a otevřeně přiznává, že drtí disent. Jde o to, že musíme být stejně ostražití, když je cenzura tlačena zleva s nejlepší motivací a nejhoršími prostředky.

Jak kdysi řekl velký občanský libertariánský soudce Louis Brandeis, “největší nebezpečí pro svobodu číhají v zákeřném zasahování horlivých, dobře míněných, ale bez porozumění”.

Přejít nahoru