Zimní zahrada: Důležité otázky, které je třeba zvážit při jejím plánování

Součást domu, která nás přibližuje k naší podstatě. K přírodě. I tak lze chápat zimní zahradu, kterou si zaslouží mít každý dům. Zejména když její výstavbu svěříte do rukou odborníků, kteří jsou v současnosti špičkou na trhu a svým nápadem mohou změnit váš pohled na svět zimních zahrad. Kromě správného výběru firmy je třeba pečlivě zvážit několik zásadních otázek.

 

Na kterou světovou stranu zimní zahradu orientovat

 

Pro zimní zahradu se obvykle vybírá jihovýchodní a jihozápadní strana: nachází-li se na jihu, je pravděpodobné, že v létě v ní budete mít horko a dusno. Proto je pro zimní zahradu vhodnější jihovýchodní a jihozápadní strana. Podívejme se blíže na všechny výhody a nevýhody umístění zimní zahrady vzhledem ke světovým stranám.

 

Umístění na severní straně domu

Výhody: Nehrozí vám horko a dusno během teplých slunečných dnů

Nevýhody: Pokud zimní zahradu chcete využívat během chladnějších měsíců, musíte ji více vytápět. Může vám také chybět absence slunečního světla, což může působit pochmurně.

 

Východní strana domu

Výhody: Získáte nádhernou místnost na snídani, kde můžete naplno vstřebat paprsky ranního slunce i během léta, jelikož ráno nemá až takovou sílu.

Nevýhody: Je třeba dobře zvážit systém větrání a také rozložení nábytku či případný stín, aby vám slunce nesvítilo permanentně do očí. Možné je zvolit vnitřní nebo vnější zastínění, s motorickým nebo manuálním pohonem.

 

Umístění na jižní straně domu

Výhody: Maximální množství slunečního světla, i v zimě bude místnost světlá a útulná.

Nevýhody: Jak bylo zmíněno výše, v zimní zahradě orientované na jih může být během léta velmi dusno a horko. Proto je zapotřebí účinný systém větrání a stínění. Během tropických dní nebude možné být v takové zahradě bez žaluzií, markýz či závěsů.

 

Západní strana domu

Výhody: V zimní zahradě orientované na západ budete mít sluneční paprsky, teplo a světlo do pozdního večera, což oceníte zejména během chladnějších měsíců v roce. Tuto světovou stranu má v oblibě i většina rostlin.

Nevýhody: Chcete-li využívat místnost zejména v ranních hodinách, může vám v ní chybět sluneční světlo.

V zásadě vždy ovšem záleží na dispozici domu a plánovaném využití zimní zahrady.

 

Jakou část roku plánujete zimní zahradu využívat

 

Toto je další důležitá otázka, na kterou je třeba odpovědět před výstavbou zimní zahrady. V případě celoročního využívání zimní zahrady je třeba myslet na vytápění místnosti během zimy a také dobrou izolaci. Jedná se totiž o plnohodnotnou místnost domu, která může být obývacím pokojem, odpočinkovou místností či hernou a podobně.

 

Sezónní, neizolovaná zahrada se využívá především od jara do podzimu (jako zastřešení, přístřešek pro ochranu před špatným počasím, prodloužení pobytu venku, bez nutnosti vytápění).

Výběr materiálu, tvaru a vhodného designu

Materiál zimní zahrady rozhoduje nejen o vzhledu, ale má velký vliv také na stabilitu, tepelnou izolaci a samozřejmě cenu. Na kvalitě materiálu není třeba však v žádném případě šetřit a zvolte si výrobce, který je zárukou kvality. K výrobě se může použít dřevo, dřevo-hliník nebo hliníkový profil či jiné materiály.

 

Svého snu o zimní zahradě se nemusíte vzdávat, i když máte atypický tvar domu či nevšední požadavky a nevíte si rady, kde zimní zahradu umístit. Existují totiž firmy, které si poradí s každou výzvou a dokážou i na první pohled nezrealizovatelné zimní zahrady, které jiní výrobci nedokázali postavit. Například rodinná společnost Esmero zaměstnává tým profesionálů, pro které není nic nemožného. Svým klientům ochotně zdarma poradí, udělají bezplatnou obhlídku a 3D vizualizaci. Poskytnou vám také informační servis, jak o zimní zahradu pečovat, abyste se z jejích výhod mohli těšit velmi dlouho. Esmero k výrobě používá co nejkvalitnější materiály a její produkty jsou spojení designu, kvality a funkcionality, na které nabízí až sedmiletou záruku.

 

O kvalitě zimních zahrad od Esmera svědčí i fakt, že za krátký čas předběhla tato společnost firmy, které na slovenském i českém trhu působí již desítky let. Jejich zimní zahrady naleznete také v obydlích známých osobností.

 

Esmero mění svět zimních zahrad a toto tvrzení není jen frází. Více informací získáte na https://www.esmero.eu/cz/

Přejít nahoru