Viktor Orbán

Premiér Orbán: “Ve válce mezi Ruskem a Ukrajinou stojíme na maďarské straně dějin.”

“Jsme promaďarští,” řekl Orbán deníku Magyar Nemzet v rozhovoru zveřejněném na Štědrý den. “V rusko-ukrajinské válce jsme na straně Maďarů.”

Orbán tvrdí, že zatímco pro jeho vládu je důležité, že Rusko nepředstavuje bezpečnostní hrozbu, pokračování hospodářských vztahů je zásadní nejen pro Maďarsko, ale i pro celou evropskou ekonomiku.

“Odpověď na otázku, zda jsme na správné, nebo špatné straně dějin, zní, že jsme na maďarské straně dějin. Podporujeme Ukrajinu a pomáháme jí, je v našem zájmu zachovat suverénní Ukrajinu a je v našem zájmu, aby Rusko nepředstavovalo bezpečnostní hrozbu pro Evropu, ale není v našem zájmu vzdát se všech hospodářských vztahů s Ruskem. Na tyto otázky se díváme maďarskými brýlemi, ne brýlemi někoho jiného,” řekl Orbán.

“Hrozilo nám, že se dostaneme do války. Ať nikdo nepochybuje o tom, že kdyby v dubnu zvítězila levice, byli bychom v tom až po uši. Maďarsko je jedinou evropskou zemí mimo válku, protože maďarský lid pro ni na jaře drtivou většinou hlasoval,” dodal.

Podle Orbána existuje riziko, že válka bude trvat dlouho, dokonce desítky let. Zároveň “Ukrajina může bojovat jen tak dlouho, dokud ji Spojené státy podporují penězi a zbraněmi”, a pokud Američané chtějí mír, bude mír, řekl.

Poznamenal, že nikdo by neměl očekávat, že se Ukrajinci vzdají části své země v zájmu míru, energetické bezpečnosti a prosperity Evropy. Ukrajina je suverénní stát.

“Máme pravomoc rozhodnout, do jaké míry je podpoříme. Maďarsko se rozhodlo, že vzhledem k tomu, že tato válka není naší válkou, poskytneme Ukrajině humanitární pomoc s ohledem na maďarské národní zájmy,” prohlásil premiér.

Premiér uvedl, že “pokud by se vánoční anděl rozhodl zrušit energetické sankce nyní, ceny energií by bleskově klesly” a s nimi i inflace a Maďarsko by mohlo v příštím roce plánovat nikoliv 1,5procentní, ale dokonce pětiprocentní růst.

Uvedl, že kabinet má jasný plán, jak se vypořádat s ekonomickou situací, a inflace se do konce příštího roku sníží na jednociferné číslo.

Premiér naznačil, že je neobvyklé, že guvernér centrální banky György Matolcsy ostře kritizoval maďarskou ekonomiku. Znamená to však, že “guvernér centrální banky je pouze v obtížné pozici”. Zákon mu ukládá úkol řídit inflaci a nyní dochází k výraznému zhoršení měnové situace nejen v Maďarsku, ale v celé Evropě.

“Moje situace není snadná, ale situace Györgye Matolcsyho je ještě těžší. A pokud se rozhodnete chovat na veřejnosti neortodoxně, lze to pochopit,” řekl Orbán. Uvedl, že dojde ke změnám v dotacích na domácí tvorbu.

Přejít nahoru