Pokud vypukne 3. světová válka, na tancích nebo stíhačkách nebude záležet

Ve svém sobotním nočním projevu prosil o dodávky taktického raketového systému americké armády, známého jako ATACMS, na ochranu měst, která jsou daleko od bojů v první linii. “V dodávkách zbraní na ochranu před ruským terorem nemůže být žádné tabu,” řekl.

Ve stejný den místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv vydal ostré odsouzení v reakci na Bidenovu administrativu a další západní představitele, kteří tvrdili, že zvýšené dodávky zbraní ve skutečnosti pomáhají zabránit světové válce.

Za prvé, obrana Ukrajiny, kterou nikdo v Evropě nepotřebuje, nezachrání senilní Starý svět před odplatou, pokud se něco stane. Za druhé, jakmile vypukne třetí světová válka, bohužel to nebude na tancích nebo dokonce na stíhačkách. Pak se všechno definitivně obrátí v prach,” napsal Medveděv v sobotu na Telegramu.

Představitelé Kremlu v poslední době poukazovali na to, že americké tanky M1 Abrams, stejně jako německé tanky Leopard, budou mít na bojišti jen malý vliv, kromě zajištění rychlé eskalace mezi NATO a Ruskem.

Medveděv také konkrétně reagoval na poznámky italského šéfa obrany, jak píší ruská státní média:

V tomto příspěvku Medveděv komentoval zejména poznámky italského ministra obrany Guido Crosetta, že třetí světová válka by vypukla, kdyby ruské tanky dosáhly Kyjeva a “hranic Evropy”, a že zbraně zaslané na Ukrajinu měly zastavit eskalaci. Medveděv přirovnal své poznámky k výzvám Velké Británie, aby Kyjevu poskytl všechny zbraně, které NATO má.

Medveděvova zmínka o tom, že se vše “obrací v prach”, byla bezpochyby odkazem na potenciální jadernou výměnu v důsledku nekontrolovatelné eskalace. Bývalý prezident a blízký Putinův důvěrník opakovaně varoval před tím, že se věci na Ukrajině stanou jadernými, pokud bude Západ nadále pumpovat Ukrajincům těžší zbraně a pokud Moskva válku prohraje.

Zajímavé je, že čerstvá dlouhá zpráva RAND Corporation zřejmě souhlasí s tím, že pokračující eskalace ze strany Washingtonu by se mohla ukázat jako katastrofální. RAND, ačkoliv je notoricky jestřábí jako v podstatě odnož mozkového trustu Pentagonu, nyní tvrdí, že na Ukrajině “by americkým zájmům nejlépe posloužilo, kdyby se vyhnuly vleklému konfliktu” a že “náklady a rizika dlouhé války… převažují nad možnými přínosy.”

zdroj

Přejít nahoru