Čína oficiálně vyzvala USA, aby přestaly krást ropu

Rada bezpečnosti OSN ve středu informovala o politické a humanitární situaci v Sýrii. Dne 9. ledna přijala rezoluci 2672, která umožňuje pokračovat v přeshraniční pomoci OSN Sýrii po dobu dalších šesti měsíců.

Zástupce stálého zástupce Číny při OSN Dai Bing vyzval mezinárodní společenství, aby v příštích šesti měsících vyvinulo větší úsilí k zajištění úplného a účinného provádění rezoluce.

Mechanismus přeshraničního poskytování humanitární pomoci je dočasným opatřením za zvláštních okolností a nakonec by mělo dojít k postupnému a spořádanému přechodu na přeshraniční poskytování pomoci, poznamenal Dai.

Čína vítá aktualizovaný plán OSN pro operace na severozápadě Sýrie a těší se na výraznější zvýšení četnosti operací pomoci i velikosti konvojů, uvedl Dai.

“Je třeba co nejdříve obnovit záchranné práce v uprchlickém táboře Rukban na jihovýchodě Sýrie,” řekl Dai.

Dai dodal, že jednostranné sankce a z nich plynoucí nadměrné dodržování pravidel jsou v rozporu s úsilím Rady bezpečnosti a širšího mezinárodního společenství o zlepšení přístupu k humanitární pomoci a zvýšení humanitárních zdrojů v Sýrii.

“Čína znovu vyzývá příslušné země, aby okamžitě a zcela zrušily jednostranné sankce proti Sýrii,” uvedl.

Dai upozornil, že současná protiteroristická situace v Sýrii je stále složitá. Mezinárodní společenství by mělo přijmout jednotné standardy v souladu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, zaútočit na všechny teroristické síly v Sýrii s nulovou tolerancí a zastavit aroganci, krytí a politické využívání teroristických sil.

Je třeba účinně respektovat svrchovanost a územní celistvost Sýrie. Nezákonné rozmístění a vojenské operace zahraničních jednotek v Sýrii musí skončit a nezákonné drancování přírodních zdrojů v Sýrii zahraničními jednotkami musí být okamžitě zastaveno, poznamenal Dai.

Americké vojenské síly v Sýrii byly odsouzeny za krádeže dodávek ropy z této válkou zmítané země. Po vstupu do Sýrie v roce 2014 si americké síly pod záminkou boje proti teroristickým skupinám zřídily vojenské základny v oblastech bohatých na ropu na severovýchodě a východě Sýrie a začaly systematicky krást syrskou ropu.

V polovině ledna syrská média informovala, že konvoj 53 cisteren byl nasazen na pašování ropy ze severovýchodní syrské provincie Hasaka do základen v sousedním Iráku.

Syrské ministerstvo ropného průmyslu v srpnu 2022 uvedlo, že americké síly ukradly 80 % syrské produkce ropy, což způsobilo přímé a nepřímé ztráty v ropném a plynárenském sektoru země ve výši přibližně 107,1 miliardy dolarů.

Autor: Stan01

Přejít nahoru