Tipy jak si užít jarní turistickou sezónu co nejlépe

Pokud máte rádi turistiku, tak severská chůze pro vás nebude žádnou novinkou. Podstata tohoto skvělého sportu spočívá v tom, že znásobuje efekt klasické chůze bez zvýšení námahy. Při severské chůzi má sportovec k dlaním připoutané trekingové hole, které mu poskytují oporu a zároveň umožňují snadný pohyb rukou vpřed a vzad. Turistická hůl je vyrobena z lehkého kovu a má buď fixní, nebo nastavitelnou délku. Je známou skutečností, že při správné technice používání turistických hůlek sportovec spálí více kalorií, než při běžné chůzi, neboť při souběžném pohybu rukou a nohou se zapojuje do pohybu mnohem více svalů v těle. A navíc, chůze s hůlkami je nesrovnatelně jednodušší a pohodlnější a je velmi efektivní.

Pohodlí je důležité i při sportovním oblečení

Je dobré si položit zásadní otázku, jak se obléct na turistický výlet do hor? Jedna z nejdůležitějších věcí při turistice v každém ročním období je adekvátní oblečení a obuv. Do horského prostředí je dobré vybírat funkční materiály, které si uchovávají své vlastnosti i v náročných povětrnostních podmínkách. Funkční oblečení turistovi zajistí nejen optimální tělesnou teplotu, ale odvede z těla také nadbytečnou vlhkost a pot. A jak se ochránit před deštěm a větrem? Dobrým tipem jsou vodovzdorné turistické kalhoty dámské a pánské větrovky, které jsou nepromokavé, ale zároveň prodyšné, vyrobené z funkčních materiálů. Turistické svršky by však měly být také větru odolné a komfort oblečení zvyšuje také kvalitní podšití. Na turistickém výletě je podstatná i vhodná pokrývka hlavy skvěle zadržuje tělesné teplo, a to až o 50 %, což není málo. Při výběru sportovního oblečení je obecně třeba myslet nejen na design, ale zejména na vlastnosti materiálů, a to především na jejich funkčnost, aby oděv turistu nezklamal ani v nepříznivém počasí.

Kvalitní turistická obuv je základ

Jak si správně vybrat turistickou obuv? Turistická obuv má být pohodlná, má dokonale kopírovat tvar chodidel a při chůzi má dopřát tělu stabilitu. Také má být správně tvarována – má mít vhodný střih, délku i šířku. Skvělým tipem jsou kvalitní Salewa boty, které sportovci zajistí pohodlí v každém směru a ohledu. Boty jsou pevné, avšak měkké a pružné, mají nízkou hmotnost a vhodné materiálové složení, které vám dopřeje ten správný komfort. Do turistické obuvi lze používat také sportovní vložky. Gelové vložky při chůzi navozují pocit lehkosti – zmírňují sílu dopadu chodidla, tlumí svalovou a kloubní únavu – dá se bez nadsázky říct, že gelové vložky jsou pro chodidla turisty přímo balzám. A kdy je třeba sportovní obuv vyměnit? Turistickou obuv je třeba vyměnit za novou, pokud jeví známky mechanického poškození. Když je obuv viditelně opotřebovaná – popraskaná, roztrhaná či jinak poškozená.

Obrázek zdroj: dreamstime.com

Přejít nahoru