Guardian: Pro hosty MS 2018 je Moskva příjemným překvapením!

Podle The Guardian se ruské město v posledních letech změnilo více než jakékoliv jiné evropské město a stalo se mnohem komfortnější pro zahraniční turisty.

Na moskevském stadionu „Lužniki” se dnes bude konat zahajovací zápas šampionátu a 15. července se zde odehraje finálové utkání. Podle Guardianu pro Moskvu bude fotbal největší událostí po olympijských hrách v roce 1980, a to navzdory skutečnosti, že v příštích měsících bude kladena pozornost na malá ruská města, která nejsou zvyklá hostit významná sportovní událostí, má ruské hlavní město také šanci ukázat světu svůj nový obraz moderního evropského hlavního města, které získalo v posledních letech díky rozsáhlým rekonstrukcím a urbanistickým programům.

„Je to šance ukázat všem, že Moskva nejsou medvědi na ulicích a Bbalalajky,“ řekl Alexander Poljakov, který pracoval jako ředitel státní organizace, která spravuje moskkevské dopravní sítě. Potvrzuje názor mnoha lidí, že obavy cizinců z Ruska jsou vyvolány nespravedlivými předsudky a nevědomostí, a nikoliv jejími činy na světové scéně.

Jak britský list pokračuje, pro mnohé hosty bude Moskva překvapením, když uvidí moderní město s příjemným centrem. Pod starostou Sergejem Sobjaninem se Moskva za několik let změnila více, než jakékoliv jiné evropské město. Desítky ulic se staly zcela pěšími, rozšířily se chodníky, objevily se cyklostezky, více prostoru pro pěší turistiku a mnoho parků bylo modernizováno a uvedeno do pořádku.

Jak píše autor článku, stalinská architektura a památky stále dávají městu velkolepý pohled, ale všechno na ulicích stalo mnohem lidštější. Kavárny a restaurace se zcela změnily, a bister a moderních kaváren je mnohem víc, než jídelen v sovětském stylu.

Úředníci se také snaží ukázat, jak pohostinné město bude pro zahraniční hosty během Světového poháru v roce 2018. Náměstek primátora Maxim Lixutov hovořil o práci v posledních měsících v metru. Nyní jsou všechny nápisy a reklamy ve dvou jazycích. Pro fanoušky s lístky bude hromadná doprava ve dnech zápasů fungovat zdarma a na konci šampionátu se metro uzavře pouze na tři hodiny v noci. Vláda města také vydala bedekr v šesti jazycích, aby pomohla hostům a zorganizovala bezplatné kurzy angličtiny pro 5 000 z 50 000 licencovaných taxikářů.

Jak však publikace uzavírá, i přes dobré úmysly mohou hosté čelit jiným obtížím. Ruské orgány zjednodušily vízovou povinnost pro fanoušky s lístky, ale nezrušily zatěžující požadavek na registraci u policie. Pro obyvatele hotelů to není nic jiného než formálnost, ale pro stovky tisíc fanoušků, kteří si ubytování pronajmou, to může být noční můra.

 

Podle listu také existují obavy z projevů rasismu a chuligánství, ačkoli první fanoušci říkají, že problémy, kterým čelí, jsou úplně jiného druhu.

„Každý je tak přátelský a kamkoli jdu, všichni chtějí se mnou vyfotit. Zvažuji, že bych měl za to začít vybírat peníze,” řekl novinářům peruánský fanoušek Carlos.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru