Varování před soudným dnem pro Zemi, protože sluneční soustava by mohla být vyhozena ze synchronizace nevyzpytatelnou planetou

Přidání další planety mezi Marsem a Jupiterem do naší Sluneční soustavy by mohlo destabilizovat její oběžné dráhy – a přineslo by konec života na Zemi. Toto je závěr experimentální simulace, kterou provedl planetární astrofyzik profesor Stephen Kane z University of California, Riverside. Zatímco zhmotnění zcela nového sousedního světa je naštěstí nepravděpodobné, objevy mají důsledky pro náš lov života v jiných slunečních soustavách.

Podle profesora Kanea bylo účelem jeho experimentu prozkoumat dvě významné mezery v konfiguraci naší sluneční soustavy ve srovnání s ostatními.

První je rozdíl mezi velikostí terestrických planet – z nichž největší je Země – a plynných obrů, z nichž nejmenší je Neptun.

Neptun je však čtyřikrát širší a 17krát hmotnější než Země. V naší sluneční soustavě není nic, co by leželo na stupnici mezi těmito dvěma.

Profesor Kane řekl: “V jiných hvězdných systémech je mnoho planet s hmotností v této mezeře. Říkáme jim super-Země.”

Druhá mezera je mezitím na místě. Ve vztahu ke Slunci neexistují žádné planety ležící mezi drahami Marsu a Jupiteru.

Profesor Kane dodal: “Planetologové si často přejí, aby mezi těmito dvěma planetami něco bylo. Vypadá to jako plýtvání nemovitostmi.”

Pochopení důvodu obou těchto mezer, vysvětlil astrofyzik, by mohlo nabídnout klíčový pohled na architekturu naší sluneční soustavy, stejně jako na vývoj Země.

Přejít nahoru