Vzácný virus se šíří v Evropě, což vyvolává honbu za testy a léky

Dvaašedesátiletý muž byl při pěší túře ve Španělsku kousnut klíštětem. O dva dny později se začal cítit špatně a byl převezen do nemocnice v Madridu, kde se jeho stav rychle zhoršil. Devátý den nemoci zemřel.

To bylo v roce 2016 a ukázalo se, že šlo o první úmrtí ve Španělsku způsobené krymsko-konžskou hemoragickou horečkou (CCHF), onemocněním přenášeným klíšťaty, které začíná příznaky podobnými chřipce a často může skončit selháním orgánů.

 

Pokrok na severu
“Klíšťata se v důsledku klimatických změn s delšími a suššími léty přesouvají napříč Evropou,” uvedl profesor Ali Mirazimi, virolog z Karolinského institutu ve Švédsku.

Pro španělské lékaře bylo diagnostikování prvního případu obtížné, protože hemoragická horečka není v západní Evropě běžná. Od pacienta se horečkou nakazila i zdravotní sestra v nemocnici, která však po několika týdnech na jednotce intenzivní péče přežila.

V červenci 2022 byl pak ve Španělsku hospitalizován další muž se stejným onemocněním. Vědci nyní varují, že se CCHF, která může zabít 10 až 40 % pacientů, šíří na sever a západ Evropy.

Způsobuje ji virus v druhu klíštěte, které se v mládí živí malými zvířaty a v dospělosti přechází na větší zvířata, včetně hospodářských.

CCHF byla poprvé popsána v roce 1944 při propuknutí nákazy mezi vojáky na Krymu na severním pobřeží Černého moře a sporadická ohniska jsou zaznamenávána i v současnosti, zejména v Africe, východní Evropě, Turecku, střední Asii a Indii. Nemoc se šíří po celém světě.

Jediné infikované klíště může vyprodukovat tisíce infikovaných vajíček. Mladá klíšťata se živí drobnými savci, např. králíky, a také ptáky.

Spojení s ptáky umožňuje klíšťatům přenos a kolonizaci nových oblastí virem.

 

Nebezpečné přírůstky
“Když najdeme infikovaná klíšťata, víme, že dříve nebo později vypukne epidemie,” řekl Mirazimi.

Virus se v současné době vyskytuje v klíšťatech například v Itálii, ale tam zatím k vypuknutí nákazy nedošlo. Jeho příchod do nových zemí je nebezpečný, protože pro lékaře může být obtížné novou nemoc u pacientů identifikovat.

“Nemáme dobré lékařské léky,” řekl Mirazimi. ‘Neexistuje žádné dobré antivirotikum, žádná schválená vakcína a znalosti o této nemoci jsou neúplné.

To znamená, že lékaři nemají jinou možnost než se spoléhat na všeobecnou lékařskou léčbu, která spočívá v podávání tekutin, léků a v případě potřeby v intenzivní péči.

Dalším problémem je, že člověk nakažený hemoragickou horečkou ji může přenést na blízké kontakty prostřednictvím slin a potu. To představuje riziko pro rodinné příslušníky i pro lékaře a zdravotní sestry, kteří osobu ošetřují.

Čím dříve je tedy pacient diagnostikován, tím lépe pro všechny, protože rychlá diagnóza umožňuje pacienty řádně izolovat.

 

Testování 1, 2, 3
To vše podtrhuje význam projektu, který Mirazimi vedl a který se nazývá VHFMoDRAD a jehož cílem je vyvinout testy na toto onemocnění. Iniciativa financovaná EU a průmyslem probíhala v letech 2019 až 2022.

Jeden z výsledných přístupů využívá testy polymerázové řetězové reakce – neboli PCR -, které obvykle vyžadují sofistikované laboratorní vybavení a vyškolený personál. Zde se však používá speciální zařízení, které je jednodušší a rychlejší.

V rámci jiného přístupu byly v rámci projektu vyvinuty snadno použitelné testy, například ty, které se staly snadno dostupnými pro rychlé kontroly Covid-19.

Další výhodou těchto testů je, že se zaměřují nejen na detekci CCHF, ale i dalších virových hemoragických horeček – skupiny, do které patří viry Ebola, Marburg a Lassa. Přesto byly v únoru a březnu letošního roku hlášeny dvě samostatné epidemie viru Marburg v Rovníkové Guineji a Tanzanii.

Nejznámější je však virus ebola. V rámci epidemie, která začala v Guineji v roce 2014, se tímto virem nakazilo více než 28 000 lidí. Rozšířil se do dalších sedmi zemí a do konce epidemie v roce 2016 zabil více než 11 000 lidí.

Podle profesora Rogera Hewsona, odborníka na CCHF a další hemoragické viry z Liverpoolské školy tropické medicíny ve Velké Británii, je třeba urychleně identifikovat ohniska hemoragických horeček obecně.

“Způsobují velmi vysokou a ničivou úmrtnost,” řekl Hewson, který spolupracoval s Mirazi na projektu VHFMoDRAD. “Pokud máte rychlou diagnózu, lze pacienty rychle izolovat a zachránit životy.

CCHF není jedinou hemoragickou horečkou, která se může šířit například v důsledku blízkého kontaktu prostřednictvím slin nebo potu, takže další formy se snadno přenášejí například při lékařské péči nebo pohřbech.

V Turecku je CCHF tak běžná, že lékaři mohou toto onemocnění snadno rozpoznat a poskytnout pacientům odpovídající život zachraňující péči. Proto je podle vědců úmrtnost na CCHF v Turecku relativně nízká a činí 7 %.

 

Nelítostný boj
Viry, které způsobují hemoragickou horečku, obvykle žijí ve zvířatech, jako jsou netopýři – což platí i pro ebolu a marburg – a na člověka se přenesou jen zřídka. Pokud k takové infekci dojde, imunitní systém mnoha lidí bojuje s útočníkem tak zuřivě, že dochází k fatálnímu poškození orgánů.

“Často se viry po několika týdnech z těla vyčistí, ale imunitní reakce pak způsobí krvácení,” řekl Hewson.

Jeho laboratoř studuje CCHF, aby pochopila imunitní reakci na virus. Tento výzkum je základem pro další projekt financovaný EU, CCHFVaccine, jehož cílem je vyvinout vakcínu.

Tato iniciativa, která je rovněž řízena ze Švédska, byla zahájena v roce 2017 a má být dokončena v červnu letošního roku. Dosud se usilovalo o dva typy vakcín.

V rámci plánovaných navazujících prací proběhnou na konci letošního roku nebo na začátku roku 2024 ve Švédsku zkoušky bezpečnosti vakcíny. Zkoušky fáze III, které mají prokázat účinnost vakcíny, by se pak mohly přesunout do Turecka.

Vakcína by byla určena lidem v předních liniích, kteří jsou nejvíce ohroženi. Mezi ně patří lékaři, zdravotní sestry, veterináři, pracovníci jatek a možná i turisté v endemických oblastech.

Ačkoli je v Evropě KMP stále vzácná, představuje vážný problém.

“Následky jsou pro každého, kdo se nakazí, opravdu obrovské,” řekl Mirazimi.

zdroj

Přejít nahoru