Údajné úniky informací z Pentagonu: Falešné čínské “civilní” lodě poškodily schopnost USA monitorovat okolí Tchaj-wanu

Údajné hodnocení expertů Pentagonu odhalilo to, co úřady považují za únik informací od mladého záložníka Národní gardy, který tvrdí, že americká armáda se snaží monitorovat čínskou vojenskou aktivitu kolem Tchaj-wanu, protože Peking používá “civilní” trajekty pro vojenské účely, informoval Washington Post tento víkend.

Dokumenty podrobně popsané ve zprávě Washington Post v sobotu nabízejí americký vojenský pohled na schopnost Tchaj-wanu bránit se před potenciální čínskou invazí, stejně jako schopnost Ameriky pomoci při obraně ostrova.

Údajné hodnocení varovalo, že Tchaj-wan je špatně připraven odrazit Lidovou osvobozeneckou armádu (PLA) sám a trpí do očí bijícími zranitelnostmi, jako jsou špatné systémy varování před raketami, rádiová komunikace, která vojákům neumožňuje vyhnout se dvojímu zasažení stejného cíle, a letadlová flotila, která je jen asi z poloviny provozuschopná.

Tchaj-wan je suverénní, demokratický stát v Jihočínském moři, který usiluje o přátelské vztahy s Amerikou. Amerika však neuznává svou suverenitu, protože by to mělo za následek náhlý konec diplomatických styků s komunistickou Čínou, hlavní geopolitickou hrozbou obou zemí. Čína falešně tvrdí, že Tchaj-wan je uprchlá “provincie” a odmítá svou zvolenou vládu jako “separatistickou” organizaci, která běžně vyhrožuje invazí a kolonizací země.

Čína si obecně nárokuje celé Jihočínské moře, včetně území patřícího státům Vietnam, Filipíny, Brunej a Malajsie, kromě Tchaj-wanu.

Stálý rozhodčí soud v Haagu prohlásil tvrzení Číny za nepravdivá v rozhodnutí z roku 2016, které Peking dodnes ignoruje bez viditelných důsledků.

Námořnictvo Spojených států pravidelně vysílá své lodě přes sporné území pro “Freedom of Navigation Operations” (FONOP), které mají udržet otevřený status dotyčných vod.

Poslední takový FONOP se odehrál v neděli:

Washington Post nezveřejnil tchajwanské dokumenty, ale shrnul jejich hodnocení tchajwanských obranných sil jako chmurné.

“Hodnocení uvádí, že tchajwanští představitelé pochybují, že jejich protivzdušná obrana může “přesně detekovat odpálení raket”, že sotva více než polovina tchajwanských letadel je plně schopna mise,” vyprávěly noviny, “a že přesun letadel do krytů by trval nejméně týden – obrovský problém, pokud by Čína odpálila rakety dříve, než by Tchaj-wan měl šanci tato letadla rozptýlit.”

zdroj

Přejít nahoru