Bomba: Důkaz, že Vikingové byli v Americe mnohem dříve, než ji objevil Kolumbus

Objev Severní Ameriky je synonymem pro Kryštofa Kolumba, ale byly nalezeny důkazy potvrzující, že Vikingové tam byli o stovky let dříve.

Říká se, že Kolumbus “objevil Nový svět” v roce 1492 CE, ale nová analýza naznačuje, že Norové v Grónsku používali dřevo ze Severní Ameriky před staletími.

Výzkum se zaměřil na dřevo používané v severských lokalitách po celém Grónsku, kde lidé žili mezi lety 1000 a 1400. Zjištění ukazují, že některé dřevo pocházelo z druhů stromů, které byly pěstovány mimo Grónsko.

Archeoložka Lísabet Guðmundsdóttir z Islandské univerzity studovala dřevo a své poznatky prezentovala v časopise Antiquity.

“Tato zjištění zdůrazňují skutečnost, že severští obyvatelé Grónska měli prostředky, znalosti a vhodná plavidla k překročení Davisova průlivu na východní pobřeží Severní Ameriky, přinejmenším do 14. století,” uvádí studie.

“Jako takové byly cesty z Grónska do Severní Ameriky podnikány po celou dobu norského osídlení Grónska a zdroje byly získávány Seveřany ze Severní Ameriky mnohem déle, než se dříve myslelo.”

Italské texty ze 14. století obsahují zmínky o tom, že Vikingové navázali kontakt s Marklandem, o kterém se předpokládá, že se nachází na labradorském pobřeží v Kanadě.

Přejít nahoru