Objev, který může změnit celou historii lidstva

Nestává se často, aby jediný vědecký objev dokázal změnit způsob, jakým přemýšlíme o celé historii lidstva.

Nedávno byla odkryta prastará stopa a ukázalo se, že lidé chodili o 30 000 let dříve, než jsme si dříve mysleli.

Dvounohý homo sapiens žil v Jižní Africe, jak bylo prokázáno po objevu 153 000 let staré stopy.

Objevy byly umožněny díky opticky stimulované luminiscenční datovací metodě, která analyzuje, jak dlouho uplynulo od doby, kdy bylo zrnko písku vystaveno slunečnímu záření.

Výzkumníci Charles Helm z Univerzity Nelsona Mandely a Andrew Carr z Leicesterské univerzity napsali v rozhovoru: “V roce 2023 je situace velmi odlišná. Zdá se, že lidé nehledali dost usilovně nebo nehledali na správných místech.

“Dnes africký počet datovaných ichnosites homininů (termín, který zahrnuje jak stopy, tak další stopy) starších než 50 000 let činí 14.

“Vzhledem k tomu, že na pobřeží Kapska bylo nalezeno relativně málo kosterních pozůstatků homininů, stopy zanechané našimi lidskými předky, když se pohybovali po starověké krajině, jsou užitečným způsobem, jak doplnit a zlepšit naše chápání starověkých homininů v Africe.”

Napsali: “Máme podezření, že další ichnosity homininů čekají na objevení na jižním pobřeží mysu a jinde na pobřeží.

“Pátrání musí být rozšířeno i na starší usazeniny v regionu ve stáří od 400 000 let do více než 2 milionů let.”

“Očekáváme, že za deset let bude seznam ichnosites starých homininů mnohem delší, než je v současnosti – a že vědci se budou moci dozvědět mnohem více o našich dávných předcích a krajině, kterou obývali.”

Přejít nahoru