Tak kolik? Mám s sebou pět vajec. Dvě jsem rozbil, dvě uvařil a dvě snědl. Kolik vajec mi ještě zbývá?

Na tuto otázku existuje více možných odpovědí podle toho, jak si ji vyložíte.

Scénář 1:

Mám s sebou pět vajec. Dvě jsem rozbil, dvě uvařil a dvě snědl.

Pokud budeme hrát podle pravidel časování v gramatice, na rozbitých, uvařených a snědených vejcích nezáleží. Máte s sebou pět vajec. Těchto pět vajec se tedy liší od partie, která byla rozbita, uvařena a snědena.

Odpověď pro tento scénář zní: Zbylo pět vajec.

Scénář 2:

Předpokládejme, že minulý a přítomný čas ve výroku je míněn jen jako odvádění pozornosti. Rozbitá, uvařená a snědená vejce tedy pocházejí z pěti vajec, která jste měli původně.

Pokud se nyní domníváte, že rozbitá vejce jsou ta samá vejce, která byla uvařena a snědena. Vejce přece musíte rozbít, abyste je mohli uvařit jakýmkoli způsobem, ať už jde o míchaná vejce, omletu, nebo dokonce o vařená vejce (v takovém případě rozbijete skořápku).

V tomto případě zůstanou tři vejce.

Scénář 3:

Opět předpokládejme, že na základě časů v původní výpovědi nedochází k žádné slovní hře. Stejně jako ve výše uvedeném scénáři byla rozbitá, uvařená a snědená vejce z pěti vajec, která jste měli původně.

Pro tento případ bych rozbitá vejce interpretoval jinak. Mohli jste je rozbít omylem, bílek a žloutek jste při tom vylili, čímž jste je v podstatě učinili nepoužitelnými ke konzumaci. Vezmete tedy další dvě, uvaříte je a tato dvě vejce sníte.

V tomto případě se dvě vejce ztratila rozbitá, další dvě se uvařila a pak snědla. Takže zbývá jedno vejce.

Scénář 4:

Z pěti vajec jste dvě rozbili (stejně jako v předchozím případě, nejsou vhodná k použití), další dvě uvařili a další dvě snědli (buď syrová, nebo po uvaření).

Zde můžeme předpokládat, že snědená vejce jsou jiná než ta uvařená, protože nebylo výslovně uvedeno, že se jedná o stejná vejce. Neptejte se mě, co se stalo s těmi dvěma “vařenými” vejci. Mohl je zkonzumovat jiný člen rodiny nebo host v domě!!!

V tomto případě by tedy žádná vejce nezůstala.

Jak bylo uvedeno výše, odpověď na tuto otázku může být buď 5,3,1 nebo dokonce 0, podle toho, jak se na to díváte.

zdroj, zdroj fotka: Pixabay.com/stevepb

Přejít nahoru