NIKDY NEPŘIJÍMEJTE EURO! vyzývají Chorvati Čechy. Jinak dopadnete jako my, je to KATASTROFA

Když evropská země mění měnu, respektive dnes to znamená přechod na společnou měnu euro, v České republice to obvykle nevzbudí velký zájem. Ale když se to stalo letos v Chorvatsku, tak se nás to trochu dotklo, protože alespoň v létě považujeme tuto zemi částečně za naši, komentují Češi změny v Chorvatsku. Místní v Chorvatsku si stěžují a nabádají Čechy, aby nikdy nepřijímali euro, jinak dopadnou jako oni.

Teoreticky by nová měna neměla znamenat nic jiného než vybírání eur z bankomatu místo kun a jejich přepočet na koruny podle jiného kurzu.

V praxi však mění vše a všimli si toho i občané jiných zemí, kde euro přijali.

Vše se výrazně zdražilo.

Například v Německu se euru po jeho přijetí začalo přezdívat “teuro”, což je odkaz na slovo teuer, které znamená drahý.

“Když jsme navštívili Chorvatsko, abychom zjistili, jaké jsou tam podmínky pro úspěšnou turistickou sezónu, začali jsme se samozřejmě bavit s místními obyvateli. Nenašli jsme však nikoho, kdo by o přechod na euro stál. Naopak, stačilo lehce nadhodit toto téma a Chorvati už lamentovali, co všechno to způsobilo,” píše český portál mix24.cz.

“V žádném případě byste neměli přijímat euro. Udělali jsme tu chybu a vidíte, jak to dopadlo. Už teď hlásí, že turistická sezóna bude horší než ta předchozí. Zdražilo se natolik, že sem lidé už nechtějí jezdit,” lamentuje Katica, který na ostrově Krk pronajímá dva apartmány. Sama ceny nezvýšila a hostů má stále méně. “…Naše náklady se samozřejmě zvýšily s kurzem eura.”

Co to způsobilo?
Pravdou je, že jen několik dní po zavedení eura se v Chorvatsku konaly velké protesty proti tomu, jak ho chápou obchodníci a podnikatelé. Ceny vzrostly podstatně více, než by odpovídalo pouhému přepočtu na novou měnu. I ministr musel situaci řešit neurčitým slibem, že budou provedeny kontroly, ale nic nevyřešil. Ceny zůstaly vysoké a všechno zmizelo.

Tentokrát však dopad eura může pozorovat doslova celá Evropa, která se na léto sjíždí do Chorvatska. Na druhou stranu někteří ekonomové upozorňují, že nelze ignorovat faktor vysoké inflace, která by sama o sobě mohla vést k výraznému růstu cen. Je však pravděpodobné, že se tyto dva vlivy zkombinovaly a vzájemně ovlivnily, což není dobré ani pro místní obyvatele, ani pro turisty.

zdroj

Přejít nahoru