Vědci přišli s novým smyslem života – a je to docela ohromující

Smysl života je největším tajemstvím – proč existujeme? A má smysl… dobře… cokoliv?

To jsou otázky, na které možná nikdy nenajdeme odpovědi, ale alespoň můžeme definovat, co znamená “život” ve vědeckých termínech.

A přesto se naše chápání toho, co je život, neustále mění díky průzkumu vesmíru.

Obecně biologové vysvětlují “život” jako konotaci soběstačného chemického systému, který je schopen vykonávat funkce, jako je jídlo, metabolizace, vylučování, dýchání, pohyb, růst, reprodukce a reakce na vnější podněty.

Tato definice funguje docela dobře zde na Zemi (i když existují některé důležité výjimky, jako jsou viry), ale odborníci poukázali na to, že pokud život existuje jinde ve vesmíru, nemusí vykazovat stejné vlastnosti, na které jsme zvyklí.

Ve skutečnosti může být k nepoznání jako život, jak ho známe (zapomeňte na ty malé zelené mužíčky). V takovém případě, jak ji poznáme, pokud nám někdy zkříží cestu?

Astrobioložka Sara Imari Walkerová a chemik Lee Cronin si myslí, že přišli s řešením.

V rozhovoru pro New Scientist vysvětlil Walker z Arizonské státní univerzity jejich radikální myšlenku o tom, jak objekty vznikají.

Koncept, známý jako teorie sestavení, vysvětluje, proč se některé složité objekty staly hojnějšími než jiné tím, že zvažují jejich historii.

Pokud se tato teorie ukáže jako správná, předefinuje to, co myslíme “živými” věcmi a ukáže, že jsme se při hledání mimozemského života mýlili.

Přejít nahoru