Fico

Agentura AP má obavy z Roberta Fica. Důvěra v demokracii na Slovensku klesá, volební lídr vede kampaň proti pomoci Ukrajině

Populistický bývalý premiér, jehož strana je favoritem předčasných parlamentních voleb na Slovensku, plánuje v případě svého návratu k moci zvrátit vojenskou a politickou podporu sousední Ukrajiny, což je přímá výzva Evropské unii a NATO.

Robert Fico, který stál v čele Slovenska v letech 2006-2010 a poté v letech 2012-2018, je favoritem na obsazení premiérského postu po volbách 30. září. On a jeho levicová strana Směr neboli Smer vedli kampaň s jasným proruským a protiamerickým poselstvím.

Jeho kandidatura je součástí širšího trendu v celé Evropě. Pouze Maďarsko má otevřeně proruskou vládu, ale v ostatních zemích, včetně Německa, Francie a Španělska, mají populistické strany skeptické k intervenci na Ukrajině značnou podporu. V mnoha z těchto zemí se blíží celostátní nebo regionální volby, které by mohly vychýlit rovnováhu veřejného mínění od Kyjeva směrem k Moskvě.

“Pokud bude Smer součástí vlády, nebudeme už na Ukrajinu posílat žádné zbraně ani munici,” řekl Fico, který v současnosti zasedá ve slovenském parlamentu a je známý svými vulgárními tirádami na adresu novinářů, v rozhovoru pro agenturu Associated Press před nedávným předvolebním mítinkem.

zdroj: AP

Přejít nahoru