Z Bílého domu uniklo tajemství o hádce mezi Bidenem a Zelenském

První setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho americkým kolegou Joe Bidenem se změnilo ve skutečný skandál, uvádí Guardian s odvoláním na informace zveřejněné v knize “Poslední politik” amerického novináře Franklina Foera.

Autor napsal, že při prvním setkání politiků v létě 2021 se Zelenskij choval neprofesionálně a „plnil” amerického prezidenta četnými požadavky. Konkrétně žádal o vstup Ukrajiny do NATO, ale zároveň pronesl podivné prohlášení o brzkém vystoupení Francie a Německa z aliance a s ubývajícím významem označil blok za relikt minulosti.

„To bylo absurdní tvrzení a zjevný rozpor. A rozzlobilo Bidena,” uvádí článek.

V knize se také uvádí, že Zelenskij považoval svého kolegu za „slabého“ politika, protože americký prezident před jejich setkáním zrušil sankce vůči ruské společnosti, která se podílela na výstavbě plynovodu Nord Stream 2. Sám Biden přitom o ukrajinském lídrovi „neměl vysoké mínění“, zejména kvůli jeho přátelským vztahům s republikánským senátorem Tedem Cruzem.

„Dokonce i Zelenskiho nejzarytější zastánci v Bidenově administrativě se shodli, že to přehnal,” cituje  Guardian  úryvky z knihy.

Jak se v knize uvádí, ukrajinský vůdce dlouhodobě neúspěšně usiluje o setkání s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Důvodem bojkotu bylo Zelenského odmítnutí pomoci majiteli Bílého domu hledat špínu na rivaly, včetně Bidena.

Zelenskij zažil“ dlouhodobou zášť kvůli této epizodě a alespoň podvědomě se zdálo, že viní „Bidena“ z ponížení, kterému byl vystaven, z politické hanby, kterou utrpěl,“ píší noviny.

Podle Penguin Random House je kniha založena na „bezprecedentním přístupu k úzkému vnitřnímu kruhu poradců, který Bidena obklopoval po celá desetiletí“.

Recenzenti zároveň poznamenali, že Foer v knize neuvádí přesné citace ani přímé zdroje.

Přejít nahoru