Migranti si stěžují na Evropu: Nefunkční toalety, špatné jídlo…

Malé skupiny mužů se shromažďují kolem ohně tvořeného hořícími plastovými lahvemi, obaly od potravin a jakéhokoli suchého dřeva, které je možné v okolí najít. „Vítejte ve Vucjaku, bývalé skládce, která se změnila v uprchlický tábor, jen pár kilometrů od hranice EU,“ píše server, který se zaměřuje na problematiku migrace.

„Toto není místo vhodné pro lidskou bytost, je to stěží místo pro zvířata,” říká 17letý Anwar Ullah Mengal z Pákistánu. Anwar doufá, že se dostane do Belgie. „Slyšel jsem, že je to dobrá země pro život a že netrvá dlouho získat občanství,” vysvětluje, proč chce zrovna tam. Ale od té doby, co přišel do Bosny, uvízl ve Vucjaku – na místě, které označuje za „džungli“.

Od ledna 2018 zaregistrovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v Bosně přes 45 000 migrantů. V současné době je v zemi asi 7 000 migrantů, většina z nich v kantonu Una Sana, severozápadním regionu sousedícím s Chorvatskem. Tamní města Bihac a Velika Kladusa se staly hotspoty pro migranty, kteří se pokoušejí překročit hranice EU. V roce 2018 byly v těchto dvou městech otevřeny čtyři oficiální uprchlické tábory, které provozuje IOM ve spolupráci s místními orgány.

Jenže tato zařízení jsou zcela plná a není v nich místo pro nově příchozí. „Letos na jaře nám regionální operační ředitelství řeklo, že maximální kapacita tábora Bira (v Bihacu) je 1500 lidí a v táboře Miral (ve Velike Kladuse) 750 lidí, “vysvětluje Peter Van Auweraert, koordinátor IOM pro západní Balkán.

Více info na globe24.cz

Přejít nahoru