Fico

Proč slovenský premiér nenávidí Ukrajinu? Kdysi tam byl ponížen…

Zvolený slovenský premiér Robert Fico před volbami varoval, že pokud vyhraje, nepošle na Ukrajinu “ani kulku”, aby jí pomohl proti ruské agresi. Tento dramatický odklon od silně proukrajinského postoje odcházející vlády částečně vychází z historických sympatií Slovenska k Rusku. Vždyť i slovenský politik Vasil Biľak pozval v roce 1968 ruská okupační vojska do Československa, kde se usadila na dlouhých 23 let. Jak ale uvádí Politico, existuje i velmi osobní důvod, proč Fico nemá rád Ukrajinu.

Vše souvisí s rokem 2009, kdy byl Robert Fico slovenským premiérem. Tehdy 7. ledna vyvrcholil dlouholetý spor mezi Ruskem a Ukrajinou o zemní plyn a ruský plyn přestal přes Ukrajinu proudit do EU. Pro Slovensko to uprostřed zimy znamenalo obrovské problémy.

V Československu bylo umístěno 73 500 sovětských důstojníků a vojáků, téměř 40 000 rodinných příslušníků, 1 220 tanků, 2 500 bojových vozidel pěchoty, více než 100 letadel, téměř dvě stě vrtulníků a 95 000 tun munice.

Přerušení dodávek plynu stálo slovenskou ekonomiku asi 100 milionů eur denně, protože byly nuceny zavřít i továrny. Zoufalý Fico prý telefonoval tehdejšímu ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi i ukrajinské premiérce Julii Tymošenkové a snažil se je přimět k opětovnému otevření plynových kohoutků.

“Byla to pro něj naprosto nepříjemná situace. Bylo na něm vidět, že je celý rudý vzteky. Byla to katastrofa,” řekl serveru Politico nejmenovaný vysoký slovenský představitel, který si tehdejší události pamatuje. “Byl ponížený,” dodal.

Slováci poté odletěli do Moskvy, kde je Vladimir Putin přivítal slavnostním ceremoniálem v jednom z honosných kremelských sálů. “Fico pak začal otevřeně zaujímat protiukrajinský postoj,” uvedl slovenský politolog Alexander Duleba. “Řekl, že Ukrajince nemusíme podporovat, že nás Ukrajina nepotřebuje, že s námi nevede seriózní rozhovory. Je to osobní,” dodal Duleba.

Web Politico se ohledně historického setkání obrátil také na Julii Tymošenkovou, která je stále aktivní v ukrajinské politice. Její mluvčí však uvedla, že Tymošenková nemá o schůzce žádné konkrétní informace.
Jak popisuje Politico, 14. ledna brzy ráno přijela slovenská delegace vedená Ficem do Kyjeva, aby se setkala s ukrajinskou vládou. A Ukrajinci je nechali čekat. A museli čekat velmi dlouho.

Schůzka se konala tři hodiny po jejich příjezdu a k překvapení Slováků byli u toho novináři. A před kamerami Tymošenková dvacet minut nadávala Ficovi, že se ve sporu o plyn postavil na stranu Moskvy.

zdroj: STCITY.sk

Přejít nahoru