Bomba: Nový americký objev lithia by mohl změnit svět

Globální přechod na zelenou energii bude vyžadovat mnoho kritických minerálů, aby byl úspěšný a hlavní mezi nejdůležitějšími chemickými prvky potřebnými v jednom známém jako lithium. Proč je ale lithium tak důležité?

Lithium je něco jako ropa moderní doby. Je to klíčová součást baterií, která bude napájet vše od vašeho budoucího elektromobilu až po smartphone ve vaší kapse, a tato užitečnost je to, co dělá lithium tak důležitým.

Bez lithia by svět, který si futuristé a skupiny na ochranu životního prostředí představovali, nebyl možný kvůli lithiu. To může být důvod, proč Popular Mechanics nazval kritický chemický prvek “bílým zlatem” a proč je po něm poptávka.

Lithium se stalo jednou z nejcennějších komodit na planetě díky svému potenciálu změnit náš svět. Ale na rozdíl od jiných zdrojů, které se používají v naší obnovitelné budoucnosti, je lithium omezeno na to, co můžeme najít na Zemi.

Naštěstí má naše planeta hojnost lithia posetého po všech svých kontinentech, ale hojnost lithia má i svou stinnou stránku. Velká část světového lithia není dostupná a nelze ji těžit, aby pomohla podpořit zelenou revoluci.

Společnost Popular Mechanics odhadla, že na planetě je zhruba 88 milionů tun lithia, ale dodala, že pouze asi jedna třetina zásob byla těžitelná lidmi a problém je umocněn dobou potřebnou k těžbě.

Spojené státy dosáhly toho, co časopis Atlantic nazval “lithiovým jackpotem” v Nevadě, a objev může být největším nalezištěm tohoto kovu, jaké kdy bylo nalezeno. Nález je však působivější z úplně jiného důvodu.

Nová studie publikovaná vědci v časopise Science Advances naznačuje, že ložisko lithia v Nevadě by mohlo být nejen jedním z největších na světě, ale mohlo by být také jedním z nejsnáze těžitelných ze Země.

The Atlantic poznamenal, že předpoklady studie jsou velké “kdyby”, ale dodal, že pokud se teorie ukáže jako pravdivá, lithium v této oblasti může “skončit utvářením současné geopolitiky a možná i budoucnosti zelené energie”.

“Američtí politici byli nervózní, jednak proto, že lithium je vzácné, a jednak proto, že se zdálo, že USA nemají vlastní velká ložiska,” napsal přispěvatel Washington Post z Bloombergu Tyler Cowen. “Velké zásoby lithia nejsou samozřejmostí,” dodal.

Většina ložisek lithia se nachází v Chile, Bolívii, Argentině, Číně a Austrálii,” poznamenal Crown, ale pokud je fond v Nevadě o hmotnosti 20 až 40 milionů tun skutečný, pak “americké investice do elektrických vozidel již nebudou tak zatíženy obavami o národní bezpečnost”.

Bohužel je tu jeden velký problém s lithiem nalezeným v Nevadě. Kov se nachází ve velmi řídce osídlené oblasti státu a je na pevnině, která je podle The Atlantic na nepostoupeném území předků kmenů Pajutů a Šošonů.

Oba kmeny se v minulosti pokusily podat žalobu, aby zabránily výstavbě lithiového dolu pod širým nebem na jiných pozemcích v okolí; Tyto snahy však selhaly. To však neznamená, že budoucí soudní spory proti novým zemím, kde bylo lithium objeveno, budou mít stejný neúspěch.

Titulní fotka: Pixabay.com/DerrickSherrill

Přejít nahoru