Protože už nebyl “nejvyspělejším bojovníkem na světě”. Ve skutečnosti byl Me-262 v roce 1945 již zastaralý jako koncept

Jestliže Me 262 zahájil novou éru ve vzdušném boji, jiný Messerschmittův projekt, “Projekt 1101”, který se objevil v posledních dnech Třetí říše, sehrál neméně důležitou roli při vytváření letounů s měnitelnou geometrií křídla, které získaly takový význam koncem 60. let.

Předběžný projekt P1110, vytvořený pro program Volksjäger (německy “Lidový stíhač”)”, vypadal tradičněji a měl klasické uspořádání s motorem v ocasní části trupu. Práce na Р. 1101projektu pokročily nejvíce. S velkými nadějemi vkládanými do tohoto projektu začal Messerschmitt stavět prototyp, aniž by čekal na rozhodnutí výběrové komise.

R. 1111projekt vznikl pod zřetelným vlivem stíhacího letounu Me 163 – stejné bezocasé schéma s širokým křídlem malého prodloužení a jednou kýlovkou.Letoun smíšené konstrukce. Zásoba paliva – 1500 litrů. Rozpětí křídel -9,16 m, délka letounu – 8,92 m. Hmotnost prázdného letounu – 2740 kg, vzletová – 3490 kg. Maximální rychlost při zemi je -900 km/h, ve výšce 7000 m – 995 km/h, strop je 14000 m. Dolet je až 1500 km. Úhel šípu křídla byl zvětšen na 45 stupňů při současném zvětšení tloušťky profilu. To bylo nutné pro umístění hlavních podvozkových vzpěr do sklopené polohy.

Aby se nějak kompenzoval aerodynamický odpor velkého a tlustého křídla, bylo světlo pilotní kabiny co nejvíce zapuštěno do trupu, takže bylo v jedné rovině s chrličem. Samozřejmě se v důsledku toho zhoršila zpětná revize, ale u stíhačky to bylo považováno za nekritické. Křídlo mělo výškovky, vztlakové klapky a klapky. Výzbroj tvořily čtyři kanóny Mk 108 umístěné v přídi trupu a v centroplánu.

Vyvstalo mnoho otázek týkajících se společného provozu proudového motoru a dlouhého vzduchového kanálu s nosním přívodem vzduchu. V polovině listopadu 1944 byly na motory jednoho ze sériových Me 262 instalovány trubky napodobující dlouhé vzduchové kanály nového letounu.

Lety ukázaly, že ztráty nepřesáhly 3 %, což považovali za zcela přijatelné.

Předběžné konstrukční studie byly dokončeny v listopadu 1944. Prototyp R.1101 V1 bylo rozhodnuto postavit v malé tajné továrně ve městě Oberammergau v jižním Německu.

Letoun byl celokovový středoplošník upraveného schématu. V příďové části trupu byl kruhový vstup vzduchu, dále pak přímý vzduchový kanál k motoru, nad ním kabina pilota a pod ní výklenek předního podvozku. Po stranách kanálu byly dva kanóny Mk 108 s municí. Rozpracovávaly se možnosti instalace radaru na letoun a až čtyř řízených střel X-4 na křídelní pylony.

Kabina byla uzavřena třídílnou lucernou, která se otevírala vpravo, stejně jako u ostatních stíhaček Messerschmitt. Za kabinou se nacházely nádrže na petrolej o objemu 1000 litrů, radiovybavení a výklenky hlavních nosičů podvozku. Ve třetím prostoru se nacházel proudový motor, jehož tryska byla vystavena pod ocasním nosníkem.
Motorový prostor a spodní část ocasního nosníku měly ocelový kryt, který chránil před horkými plyny. Protože se práce na motoru HeS 011 zpozdily, bylo rozhodnuto na první exemplář letounu umístit méně výkonný motor “Junkers-Yumo 004B” o tahu 8,7 kN (890 kgf).
Odnímatelné konzoly křídla, převzaté z Me 262, měly dvě kovové příčle a 15 dřevěných žeber. Potah byl vyroben z bakelitové letecké překližky. Duralové vztlakové klapky a křidélka byly rovněž převzaty z Me 262, i když byly částečně upraveny pro upravený šípový profil křídla.

V budoucnu mělo být pro sériový vůz vyvinuto nové křídlo optimalizované pro tento letoun. Mělo mít menší zúžení, o něco větší plochu a menší hmotnost. Na P.1101 V1 se dodávaly speciální uzly pro montáž křídla, umožňující na zemi jeho přestavění a instalaci ve třech pevných polohách – s úhlem šípu 35, 45 nebo 49 stupňů. A s rostoucím sweepem se kořen křídla posouval dopředu, aby se zachovala konstantní poloha aerodynamického ohniska. To bylo provedeno za účelem dalšího hledání optimálního vzhledu stíhačky.

zdroj, autor: Neznámy

Přejít nahoru