Italové zbourali muslimům mešitu

Dole s mešitou, chceme tam park a parkoviště. Takto rozhodli v polovině května poslanci v severoitalském městě Verona.

Navzdory protestům místních muslimů ze čtvrti Oppeano, kteří se do mešity chodili modlit, budovu zbourali buldozery. Na tom, že komplex, který kdysi otevřela nezisková organizace “Pro úspěch muslimů”, padne, se dohodli členové zastupitelstva.

Většina z nich patří mezi členy krajně pravicové a proti přistěhovalecké strany Liga severu. Ta se po dubnových volbách dostala i do vládní koalice premiéra Silvia Berlusconiho, čímž mu zaručila pohodlnou většinu v parlamentu.

kontroverzní Fallaci

“Nikdy jsem si na tu mešitu nevěděl zvyknout,” řekl Elisonder Antonneli, člen městské rady a Ligy severu pro deník Pákistán Daily. Komplex podle listu La Repubblica získalo město za 70 tisíc eur. “Tuto plochu proměníme na parkoviště a městský park a bude pojmenována podle spisovatelky Oriana Fallaci,” řekl Antonneli.

Představa, že na místě bývalé mešity by mělo stát náměstí se jménem Fallaci dráždí muslimy ještě více. Italská novinářka a spisovatelka Oriana Fallaci, která zemřela v roce 2006, byla známá svými antimoslimskými názory. Její kniha Hněv a pýcha (Rabbit e orgoglio) vyvolala vlnu protestů v muslimském světě pro zesměšňování Koránu.

Více info na sme.sk

Přejít nahoru