Věda ukazuje, že existuje šest klíčových způsobů chování, které zabíjejí vztahy

Přemýšleli jste někdy o tom, co vede ke konci vztahu? Věda by vám mohla dát odpověď poté, co studie z října 2022 odhalila, že existuje šest klíčových způsobů chování, které mohou zničit vaše vztahy.

Výzkum publikovaný v odborném časopise Evolutionary Psychology shromáždil profesor a psycholog Menelaos Apostolou z Nikósijské univerzity ve snaze odpovědět na otázku, proč někteří lidé ve vztahu zůstávají a jiní ne.

Aby mohl Apostolou odpovědět na svou otázku, požádal nejprve skupinu 233 řecky mluvících studentů z Kypru, aby určili některé z věcí, které by jejich partneři mohli dělat a které by negativně ovlivnily jejich ochotu zůstat s daným partnerem ve vztahu dlouhodobě.

Podle Apostoloua byla první skupina studentů téměř rovnoměrně rozdělena mezi muže a ženy a měla průměrný věk 30 až 31 let. Zhruba 39,1 % z nich bylo ve vztahu, 26,4 % bylo ženatých a vdaných a 27,2 % bylo svobodných.

Jakmile byly shromážděny potřebné informace, Apostolou výsledky syntetizoval do datových bodů a poté je předložil druhé skupině 536 dospělých studentů a požádal je, aby určili ty, které s největší pravděpodobností ukončí jejich ochotu pokračovat ve vztahu.

Složení druhé skupiny studentů bylo podobné jako u první, i když ženy tvořily větší procento z 321 účastníků.

Průměrný věk účastníků se opět pohyboval někde kolem 31 let, přičemž 40,3 % z nich bylo ve vztahu, 36,6 % svobodných a 17 % vdaných.

Důležitější je, že 28 % lidí z druhé skupiny respondentů se označilo za osoby s dětmi, což bude velmi důležité, až budou k dispozici všechny výsledky.

Po dokončení druhého výzkumu byl Apostolou schopen identifikovat 88 činů, které mohou poškodit vztah, a dále je rozdělil do šesti snadno rozlišitelných kategorií, aby lépe pochopil hlavní faktory, které mohou vést druhé k ukončení vztahu.

Šest faktorů, které nejčastěji vedou k ukončení vztahu, bylo následujících: Nezajímá se o mě; Nechová se dobře k našim dětem; Snaží se mě ovládat; Projevuje zájem o jiné muže/ženy; Projevuje hrubé chování; Má nežádoucí vlastnosti.

Nejdůležitějším faktorem pro drtivou většinu respondentů byla kategorie “Nezajímá se o mě”, která se vyznačovala projevy lhostejnosti “včetně zanedbávání, neprojevování zájmu, nedostatku času, ignorování a odtažitosti vůči partnerovi”.

Neprojevování zájmu o partnera a špatné zacházení s jeho dětmi byly dalšími dvěma nejdůležitějšími faktory, které mohou vést k ukončení vztahu, i když studie poznamenala, že všechny faktory si byly v celkovém výsledném hodnocení poměrně blízké.

Zajímavé je, že věk hrál důležitou roli u faktorů jako “Snaží se mě ovládat”, zatímco pohlaví hrálo důležitou roli u faktorů jako “Nezajímá se o mě” nebo “Má nežádoucí vlastnosti”.

Arash Emamzadeh z časopisu Psychology Today informoval o Apostolouových zjištěních a napsal, že důležitost faktoru “Nezajímá se o mě” pro mladé dospělé může být důsledkem vnímání nedostatku dlouhodobých závazků, což je pro jejich věkovou skupinu důležité.

zdroj fotka Pixabay.com/Takmeomeo

Přejít nahoru