Velké odhalení: Vědci tvrdí, že odhalili SKUTEČNÝ “příběh o původu”, který stojí za tím, jak byla Velká Sfinga postavena před 4 500 lety v Egyptě

Vědci tvrdí, že vyřešili “příběh původu” egyptské Velké sfingy v Gíze.

Historici se shodují, že tvář sochy byla vytesána starověkými kameníky, ale odborníci od 80. let 20. století teoretizovali, že celkové obrysy sfingy tvořily pouštní větry.

Nová studie Newyorské univerzity testovala tuto teorii vytvořením miniaturních soch podobných lvům z hlíny pomocí dynamiky tekutin. Zjistili, že je možné, že přirozený tvar skály mohl inspirovat Egypťany k vytvoření sfingy.

Hlavní autor profesor Leif Ristroph řekl: “Naše zjištění nabízejí možný “příběh o původu” toho, jak mohou útvary podobné Sfingě vzniknout erozí.

“Naše laboratorní experimenty ukázaly, že překvapivě tvary podobné Sfingě mohou ve skutečnosti pocházet z materiálů, které byly erodovány rychlými toky.”

Tým použil teorii navrženou geologem Faroukem El-Bazem v roce 1981, který navrhl, že formace Sfinga byla původně plochého tvaru, který byl postupně erodován větrem.

Bývalý vědec NASA předpokládal, že stavitelé pyramid věděli o těchto přírodních procesech a stavěli své špičaté kamenné struktury tak, aby vydržely, jako jsou kopce.

“Dnes pyramidy v Gíze existují v dokonalé harmonii se svým větrným prostředím,” řekl El-Baz v prohlášení z roku 2011.

“Kdyby starověcí lidé stavěli své monumenty ve tvaru krychle, obdélníku nebo dokonce stadionu, dávno by je zničila větrná eroze.”

Titulní obrázek: Pixabay.com/NadineDoerle

Přejít nahoru