Očekává se, že Putin bude v Rusku usilovat o znovuzvolení, ale kdo by kandidoval, kdyby tak neučinil?

Vladimir Putin už není tím mužem, kterým býval – uplynulo více než deset let od doby, kdy se ruský prezident zapojil do veřejných kaskadérských kousků, aby se chlubil svou vitalitou objímáním ledního medvěda nebo jízdou na koni s holou hrudí v horách. Válka na Ukrajině tuto image silného muže ještě více poškodila.

Očekává se, že Putin bude usilovat o další funkční období, až se v Rusku budou příští rok v březnu konat prezidentské volby. Ve skutečnosti prosadil změny v ústavě, které mu umožnily kandidovat na další dvě šestiletá funkční období.

Ale 71 let je věk, kdy smrt nebo vážná nemoc jsou pro muže, který vládne Rusku už 24 let, jen stěží vzdálenou starostí. Pokud Putin z nějakého důvodu nebyl na volebním lístku, není jasné, kdo by mohl zaujmout jeho místo.

Někteří potenciální uchazeči, pokud se Putin voleb nezúčastní:

DMITRIJ MEDVEDĚV

Medveděv má jedinečné zkušenosti jako Putinův náhradník, protože se stal prezidentem v roce 2008, kdy Putin nemohl usilovat o znovuzvolení kvůli omezení funkčního období. Navzdory této funkci byl všeobecně považován za druhořadého vůči Putinovi, který se stal premiérem a fakticky stále vedl zemi.

V roce 2012 submisivně přistoupil na Putinovo přání ucházet se o nové funkční období a zastával funkci premiéra až do roku 2020. Poté byl jmenován do nové funkce zástupce šéfa národní bezpečnostní rady.

ALEXEI DYUMIN

Jako gubernátor Tulské oblasti není Djumin na veřejnosti příliš viditelný, ale vzhledem k jeho blízkému vztahu s prezidentem, včetně služby jeho osobního strážce, se o něm již léta hovoří jako o možném Putinově nástupci.

Djumin se dostal do povědomí veřejnosti svým dramatickým tvrzením, že kdysi zachránil Putina před medvědem. Podle Dyuminova vyprávění byl v horské rezidenci, kde Putin spal, když mu bylo oznámeno, že za dveřmi je medvěd.

“Podívali jsme se s medvědem jeden druhému do očí. Trochu ustoupil, já jsem otevřel dveře a vypálil mu k nohám celý zásobník své pistole,” řekl.

SERGEJ SOBJANIN

Pokud v ruském prezidentském klání záleží na vizuální stránce, Sobjanin by mohl mít nejsilnější portfolio ze všech. Jako starosta Moskvy od roku 2010 prošel v ruském hlavním městě pozoruhodnými a viditelnými změnami.

Rozkvetly nové rekreační oblasti, pěší zóny, sportovní zařízení a další občanská vybavenost. Elektrické autobusy nahradily staré rachotící trolejbusy, nové příměstské železniční linky omezily pověstné dopravní zácpy ve městě a kdysi zanedbané parky byly upraveny a zvelebeny.

MIKHAIL MISHUSTIN

Mišustin, který je ruským premiérem od roku 2020, nevyvolal žádné vzrušení a poměrně málo pozornosti, ale má jednu významnou potenciální výhodu: pokud by Putin zemřel nebo se stal neschopným plnit své povinnosti před volbami, Mišustin by se stal úřadujícím prezidentem. To je stejná cesta, jakou se vydal Putin, když se stal úřadujícím prezidentem po rezignaci Borise Jelcina na Silvestra 1999 a poté využil této pozice k vítězství ve volbách v následujícím roce.

NIKOLAJ PATRUŠEV

Paralely mezi Putinem a Patruševem jsou nápadné. Narodili se v Leningradě s rozdílem deseti měsíců a Patrušev se stal šéfem Federální bezpečnostní služby, hlavní nástupnické agentury KGB, v roce 1999, kdy se Putin stal premiérem. Nyní stojí v čele Rady národní bezpečnosti a opakuje a někdy i zesiluje Putinovy jestřábí názory a nepřátelství vůči Západu.

Ačkoli Patrušev zpočátku dementoval uznání nezávislosti povstaleckého vedení v ukrajinských separatistických regionech Doněcku a Luhansku, které invazi o několik dní předcházelo, později se stal silným zastáncem války a tvrdil, že Rusko musí zlikvidovat to, co nazval “neonacisty” na svém prahu, a prohlašoval, že Ukrajina a její orientace na Západ představuje jasnou bezpečnostní hrozbu.

zdroj: MSN

Přejít nahoru