Záhada vyřešena! Účel Stonehenge konečně “praskl” díky dechberoucímu 3D “akustickému” modelu

Inženýři vytvořili 3D zmenšený model starověké relikvie, aby lépe porozuměli tomu, k čemu mohla být používána – a dospěli k úžasným výsledkům.

Stonehenge, postavený starými Brity před tisíci lety, unikal vědcům po staletí skutečný účel.

Sloužil jako pohřebiště? Jako způsob, jak pozorovat noční oblohu? Možná sloužil jako místo uctívání nebo dokonce obětování.

Způsob, jakým jsou kameny uspořádány – do kruhovitého útvaru – a způsob, jakým jsou zarovnány s určitými věcmi, jako je východ a západ slunce během letního a zimního slunovratu, dlouho nechával vědce škrábat se na hlavě.

Bylo učiněno mnoho pokusů o lepší pochopení Stonehenge, přičemž spousta terénních prací odhalila řadu relikvií a předmětů.

V rámci jednoho nedávného pokusu vědci znovu vytvořili slavný megalit pomocí 3D tiskárny ve snaze vyřešit palčivou otázku – a to, co našli, bylo docela ohromující.

Tým vědců ze Salfordské univerzity navrhl model, aby prozkoumal vlivy, které by jedinečná struktura Stonehenge měla na zvuky – například rozhovory, rituály a dokonce i hudbu.

Vzhledem ke způsobu, jakým byly kameny umístěny, by řeč a hudba nepromítaly za samotnou stavbu, ani by lidé stojící poblíž neslyšeli, co se děje uvnitř.

Aby akustický inženýr Trevor Cox a jeho tým replikovali tento důmyslný prvek, použili laserové skeny místa k vytištění 3D modelu monumentu, čímž postavili něco, co bylo asi o dvanáctinu velikosti skutečné budovy.

Replika, kterou Cox nazval Stonehenge Lego, byla sestavena tak, aby předpokládala, že původní stavba se původně skládala z 30 Larsenových kamenů.

Dnes se Stonehenge skládá z 63 kompletních kamenů, včetně 17 stojících sarsenových kamenů ve vnějším kruhu.

Na základě odhadovaného celkového počtu 157 kamenů vztyčených na tomto místě asi před 5 000 lety vědci vytiskli 27 kamenů různých tvarů a velikostí.

Poté použili silikonové formy z těchto kamenů a smíchali omítku a další materiály, aby znovu vytvořili 130 předmětů, které zbyly.

Každý kámen byl vytvořen tak, aby minimalizoval absorpci zvuku, podobně jako kameny nalezené ve Stonehenge.

Tým, který pracoval v roce 2020, pak umístil reproduktory a mikrofony na různá místa po konstrukci a vysílal do nich zvuky, od nízkých po vysoké frekvence.

Navzdory mnoha mezerám, které tvoří Stonehenge, zvuky vysílané do zmenšeného modelu v něm na krátkou dobu zůstaly.

Doba dozvuku, která je měřítkem doby, za kterou se zvuk zhroutí o 60 decibelů, byla v průměru asi 0,6 sekundy uvnitř modelu pro středofrekvenční zvuky.

Tento efekt by posílil schopnost slyšet hlasy a ohromně zlepšil zvuky nástrojů, jako jsou bubny.

Uvnitř repliky se neozývaly zvuky a vnitřní skupiny simulovaných kamenů ve skutečnosti zakrývaly a rozptylovaly zvuky odrážející se od vnějšího sarsenového kruhu.

Ukázalo se, že Stonehenge mohl být použit pro něco podobného akustické komoře, způsob, jak vylepšit zvuky a hudbu v nějakém dramatickém prostředí – možná pohřbu nebo rituálu.

zdroj: Express.co.uk, Titulní fotografie: pixabay.com

Přejít nahoru