Proč byl MiG-25 tak rychlý?

Za to, proč byl zkonstruován tak hloupě rychle, mohou americké bombardovací projekty.

V době 50. a 60. let 20. století patřily bombardéry stále k nejvýznamnějším nosičům jaderných zbraní. Takže schopnost je zachytit byla velmi důležitá. Nemluvě o tom, že to bylo také v počátcích raket ještě.

SSSR měl stíhačky, které byly dokonale schopné čelit existující hrozbě B-52, ale v té době vstupovala do služby a byla ve vývoji dvojice hrozeb, které Sověty vážně znepokojovaly. Jednalo se o B-58 a XB-70.

B-58 mohl dosáhnout rychlosti Mach 2 a XB-70 měl dosáhnout rychlosti Mach 3. Vzhledem k tomu, že SSSR měl tak rozsáhlé pohraniční území, považovali je za vážnou existenční hrozbu, protože stávající stíhačky je nemohly zachytit. Cílem se tedy stalo mít stíhačku, která by měla rychlost potřebnou k zachycení i XB-70, ale zároveň by se dala snadno vyrábět, aby mohla být široce distribuována na letiště po celém SSSR. To bylo rozhodující, protože byl považován za klíčový obranný prostředek.

MiG-25 byl proto v podstatě postaven jako pilotovaná střela nesoucí řízené střely na cíl. Jeho motor R-15 byl původně určen pro bezpilotní průzkumné letouny. Byl to levný, ale šíleně výkonný motor. Protože letoun potřeboval letět rychle a hliník takové rychlosti nevydrží, ani titan není levný, postavili letoun téměř celý z oceli. Letadlo letělo s nízkým přídavným spalováním (protože to bylo nejúčinnější) rychlostí přes 2 Machy, řídicí jednotky ho navedly na cíl, letělo k němu sprintem rychlostí 2,8 Machů, přičemž jeho rychlost nebyla omezena aerodynamikou, ale termodynamikou, vypustilo náklad raket R40 a vrátilo se na základnu.

zdroj, Titulní obrázek: Wikimedia Commons/Dmitriy Pichugin – http://russianplanes.net/id42977,

Přejít nahoru