5 svátečních ukrajinských filmů, které si můžete pustit o Vánocích

Moderní Ukrajinci se rádi dívají na sváteční filmy a domácí kinematografie se jim snaží udělat radost. Přinášíme vám 5 atmosférických, barevných a hlavně svátečních filmů ukrajinské produkce o Novém roce a Vánocích.

Podivné Vánoce (2006)

Film je natočen podle slavné divadelní hry amerického dramatika Johna Patricka s názvem “Podivná paní Savageová”. A nyní máte k dispozici ještě jednu filmovou verzi – tu ukrajinskou.

Děj vypráví o životě Olgy: je to bohatá vdova a rozhodne se utratit své peníze za to, aby splnila sny jiným lidem. To se nelíbí dětem jejího zesnulého manžela, které se všemi prostředky snaží zmocnit jejích peněz.

Večery na statku u Dykanky (2001)

Pokud máte rádi muzikály, nemáte právo si tento film nechat ujít. Do kin byl uveden před více než 20 lety, ale v očích ukrajinských diváků stále nemá obdoby.

Muzikál vznikl na motivy slavné divadelní hry Mykolaje Vasiljeviče Hohola “Noc před Vánocemi”. Hrálo v něm mnoho ukrajinských filmových hvězd a pro některé z nich šla právě díky tomuto muzikálu jejich kariéra strmě vzhůru. Děj je spojen s příběhem neuvěřitelné lásky dvou lidí, kteří se na cestě za svým skutečným štěstím dostávají do mystických dobrodružství.

Credence (2013)

Události se odehrávají ve Lvově na Štědrý den. Přimělo vás to ke zhlédnutí tohoto filmu? Bude vyprávět příběh violoncellisty Oresta, který se v životě potýká s černou kaňkou, takže se vytratí veškerá jeho sváteční nálada.

Hrdina si klade spoustu existenciálních otázek. Jak vlastně funguje život? Jaké kompromisy je třeba dělat kvůli životnímu požehnání? Film ukazuje skryté touhy lidí, kteří se skrývají za běžný způsob života.

Dobrodružství svatého Mykolaje

Artem a Polina jsou bratr a sestra ve věku základní školy. Jednoho dne jejich rodiče odjeli na služební cestu a nechali děti doma ve vesnickém domě v karpatských horách. Toho dne se do jejich domu vloupal zloděj oblečený v kostýmu svatého Mykolaje.

Děti budou muset projít mnoha věcmi, aby ochránily sebe i svůj domov před zlodějem. Budou se snažit porazit zlo a zachránit skutečného svatého Mykolaje.

Teď už budu milovat jen tebe (2015)

Láska, která zvítězí nad vším, je výborným námětem pro novoroční film. Vždyť kdy jindy, než během svátků, se lidé spoléhají na osud a začínají věřit na zázraky, i když na ně dříve nevěřili.

To je příběh úspěšného restauratéra Michela. Měl všechno, dokud ho neopustila manželka. A tak právě touto nečekanou událostí začíná série romantických příběhů, které nakonec hrdinu dovedou k pravé lásce.

 

Titulní obrázek a zdroj zde

Přejít nahoru