Netanjahu vzkazuje Putinovi: Vaše spolupráce s Íránem je nebezpečná

Premiér Benjamin Netanjahu vedl padesátiminutový rozhovor s Vladimirem Putinem uprostřed rostoucího napětí mezi Izraelem a Ruskem.

Netanjahu během nedělního delšího rozhovoru s prezidentem země Vladimirem Putinem kritizoval “nebezpečnou spolupráci” Moskvy s Íránem a ohradil se proti Putinově ostré kritice války v Gaze.

Napětí mezi oběma zeměmi roste s tím, jak Moskva utužuje vojenskou spolupráci s Teheránem, neboť Íránem podporovaní Hútíové v reakci na válku v Gaze nadále ohrožovali světové námořní trasy v Rudém moři.

Netanjahu rovněž vyjádřil “nespokojenost” s tím, že Rusko podpořilo rezoluci Rady bezpečnosti OSN o příměří, která nezahrnovala odsouzení útoku Hamásu na jižní Izrael ze 7. října. Hamás tehdy zabil více než 1 200 lidí a zajal přibližně 250 rukojmích.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na fóru v Dauhá prakticky prohlásil, že jeho země sice útok ze 7. října “důrazně odsoudila”, ale “nemyslíme si, že by bylo přijatelné využít tuto událost ke kolektivnímu potrestání milionů Palestinců nevybíravým ostřelováním civilních čtvrtí”.

zdroj

Přejít nahoru