Diplomatická roztržka po vyhrážkach ukrajinského veľvyslanca poslancom Národnej rady. Ruský diplomat nazval Mušku de***om

Predseda Národnej rady Andrej Danko požiadal ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka, aby veľvyslanca Mušku predvolal a upozornil na vyjadrenia, ktorými sa vyhráža poslancom NR SR. Muška upozornil, že slovenskí poslanci, ktorí sa chystajú na Krym, takto porušia ukrajinské zákony. Podľa predsedu parlamentu sú takéto vyjadrenia nezlučiteľné s mandátom veľvyslanca.

Andrej Danko v tejto súvislosti uviedol: “Poslanci Národnej rady majú svoje právne a spoločenské postavenie. Slovensko je zvrchovaný a demokratický štát. Ak sa akýkoľvek občan, tobôž poslanec NR SR, rozhodne kamkoľvek vycestovať, nebude žiaden veľvyslanec hovoriť o tom, či tam ísť majú alebo nemajú. Veľvyslanec Muška opakovane porušuje protokol a opakovane sa nevhodným spôsobom vyjadruje nielen k poslancom NR SR, ale i predstaviteľom štátu,“ napísal šéf SNS Danko a dodal, že veľvyslanec Muška by si mal uvedomiť, že má právo na svoj názor, aj postoj, ale tam sa to začína, aj končí.

Status Danka na sociálnej sieti Facebook komentoval aj Dmitrij Kovaľkov, ktorý pôsobí na ruskom veľvyslanectve ako starší radca. Doslova uviedol: “Bravo, pán Danko. Ste statočný človek a ozajstný štátnik! A ukrajinský veľvyslanec je naozaj de**l!“

Ruský diplomat navyše pre portál Aktuality.sk uviedol, že za svojím vyjadrením si stojí, nejde však o oficiálny názor veľvyslanectva, ale len jeho osobný názor na správanie sa ukrajinského veľvyslanca. “Za čo by som sa mal ospravedlniť ukrajinskému veľvyslancovi?“, odpovedal Kovaľkov.

Na Krym pocestuje skupina slovenských poslancov na čele s nezaradeným poslancom Petrom Marčekom, ktorý taktiež k situácii poskytol ucelené stanovisko. “Každý štát má svoje územie. Toto územie patrí ľuďom, ktorí na tomto území žijú. Ukrajina, Slovensko, Sýria, USA, Francúzsko, Španielsko, Veľká Británia, Turecko, Palestína, Izrael aj Rusko sú štáty, ktoré sú demokratické. Majú vytvorenú vládnu štruktúru riadenia a spravovania svojich území. Každá zo spomínaných krajín ale rešpektuje zásadu, podľa ktorej je vôla ľudí ten najvyšší princíp, podľa ktorého sú následne odvodené všetky ostatné právne normy,” napísal na úvod vyjadrenia Marček (viac v článku).

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru