Trump si stěžuje: Čínská odvetná cla jsou krutá!

„Čína zacílila na naše farmáře, kterých si, jak vědí, miluji a vážím, jako způsob, aby mě donutili povolit jim v těžení USA. Jsou v tom krutí, a bude to jejich neúspěšný pokus. Dosud jsme byli přátelští. Přičemž loni Čína na nás vydělala 517 miliard dolarů!”prohlásil Trump na Twitteru.

Předtím ministerstvo zemědělství hlásilo, že administrativa Donalda Trumpa poskytne až 12 miliard amerických dolarů pro zemědělce na jejich ochranu před účinky „obchodní války“. Plán zahrnuje nákup nadprodukce a přímou pomoc zemědělcům, zejména výrobcům sóji. Podle ministra zemědělství Sonny Perdue, pomoc nevyžaduje souhlas Kongresu a bude přidělena z prostředků jeho resortu.

Spojené státy zavedly dovozní cla na zboží z EU, Číny a řady dalších zemí, které reagovaly svými vlastními protiopatřeními. Například Čína a Kanada uložily odvetná cla na zemědělské produkty ze Spojených států, zejména z těch států, které podpořily v prezidentské volbě v roce 2016 právě Donalda Trumpa.

Nicméně je třeba dodat, že Čína (i ostatní země) dlouhé měsíce varovaly Spojené státy před zaváděním cel a upozorňovaly, že odveta bude tvrdá.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru