Kde jsou v Evropě zákazy burky?

Zákazy zakrytí obličeje se obvykle zaměřují na oblečení, které zakrývá obličejové rysy osoby. Zákazy se zaměřují hlavně na náboženské oděvy, jako je niqab nebo burqa.

Proto se často nazývají „zákazy burky“.

Burqas pokrývá celé tělo a zakrývá oči nositele za jakýmisi mřížemi. Niqab jsou pro obličej, ale nezakrývají oči.

Různé země v EU mají svá vlastní nařízení a pravidla. Několik zavedlo zákaz burky.

Nizozemí

Pokud zakryjete svou tvář závojem v Nizozemsku, bude vám udělena pokuta ve výši nejméně 150 EUR. Zákaz se nevztahuje pouze na burky a jiné závoje, ale také na celoobličejové přilby a kukly. Není jasné, zda úřady budou prosazovat zákon – mnoho měst uvedlo, že nebudou pokutovat.

Nizozemsko zavedlo zákaz po 14 letech debat. V roce 2005 nizozemský parlament překvapivě hlasoval pro návrh na úplný zákaz burky, který představil pravicový zákonodárce Geert Wilders. Parlament schválil v roce 2016 mírnější verzi návrhu. Mnoho nizozemských obyvatel považuje tuto politiku za čistě symbolickou – deník De Volkskrant napsal, že 200 až 400 žen pravidelně nosí burku nebo niqab v zemi 17 milionů lidí.

Dánsko

Celoobličejové závoje jsou v Dánsku nezákonné od 1. srpna 2018. Dánský parlament schválil zákon v květnu 2018: 75 hlasů pro a 30 proti. Lidé, kteří poruší zákon, čelí pokutám až do výše 135 EUR, což se může výrazně zvýšit u opakujících se přestupků.

Rakousko

Obličejové závoje jsou v Rakousku zakázány od roku 2017 podle zákona známého jako Zákon proti nošení obličejových závojů. Zákon vyžaduje, aby lidé ukazovali své rysy obličeje od brady po vlasovou linii. Pokud tato oblast není vidět, bude jim udělena pokuta až do výše 150 EUR.

Bulharsko

Stejně jako Nizozemsko zavedlo Bulharsko v roce 2016 zákaz burky. Nositelé budou pokutovány až do výše 750 EUR, pokud ji poruší. Existují výjimky pro lidi, kteří hrají sport, v práci nebo v modlitebním domě.

Belgie

Belgie zakázala celoobličejové závoje na veřejnosti od července 2011. Každý, kdo poruší zákon, riskuje pokutu nebo až sedm dní vězení. Zákaz se týká velmi malého počtu lidí. V Belgii, kde je domovem asi milion muslimů, nosí burku nebo niqab asi 300 lidí.

Francie

Francie byla první evropskou zemí, která v dubnu 2011 zakázala každému, aby na veřejnosti měl odpovídající závoj s odpovídajícím zákonem. Aby nedošlo k obvinění z diskriminace, zákon výslovně nezmiňuje náboženství a je poněkud vágní. Uvádí se v něm, že „nikdo nesmí nosit na veřejnosti oblečení, které jim umožní zakrýt si obličej“.

Od roku 2004 je ve francouzských školách zakázáno náboženské oblečení, včetně šátků. Počet lidí, kteří nosí šátky ve Francii, je opět malý. Pouze 2 000 z pěti miliónů francouzských muslimů nosí celoobličejový závoj.

Debaty jinde

Mnoho dalších evropských zemí diskutovalo o zákazu celoobličejového závoje nebo o něm diskutuje, včetně Německa, Švýcarska, Estonska, Lotyšska, Litvy a Norska. Některé části Španělska zavedly místní zákazy. Itálie žádný takový krok zatím neplánuje tak isto ani Česko nebo Slovensko. Itálie má obecný zákaz oblečení, které maskuje totožnost nositele od 70. let.

(DW, foto: Pixabay, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru