Čína povoluje pobřežní hlídce střílet na zahraniční plavidla, protože USA zasílají stávkovou skupinu dopravců do regionu

Stálý výbor Národního lidového kongresu – nejvyšší zákonodárný orgán v Číně, dal pobřežní stráži oprávnění používat „jakékoli nezbytné prostředky“, včetně palby na cizí lodě, k ochraně oblastí, kde si Čína uplatňuje jurisdikci, uvedl South China Morning Post s odvoláním na text dokumentu.

Legislativa přijatá v pátek také údajně umožňuje silám pobřežní stráže zahájit preventivní útoky na cizí lodě bez předchozího varování, pokud to velitelé považují za nezbytný krok, a obsahuje ustanovení, podle něhož mohou pracovníci pobřežní stráže nastupovat a kontrolovat zahraniční plavidla. Umožňuje také silám pobřežní stráže zničit struktury náležející k jiným zemím postaveným v oblastech nárokovaných Čínou. Píše portál Sputniknews.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunying uvedla, že zákon je v souladu s mezinárodními zvyklostmi, a dodal, že Peking „bude i nadále odhodlán podporovat mír a stabilitu v moři“.

Přejít nahoru