Magda Vášáryová: Tradiční rodina nikdy neexistovala, je to jen součást hybridní války o moc

Ženské práva modernizují společnost. Žádná společnost, kde ženy nepracují a nejsou vzdělané, se nevyvíjí. Nejspokojenější společnost je tam, kde jsou šance žen a mužů vyrovnané, stačí se podívat do Skandinávie, říká politička a herečka Magda Vášáryová.

Dalším nástrojem boje v hybridní válce se stávají vztahy mezi muži a ženami schované do přitažlivých pojmů jako tradiční rodina. Útoky trollů budou dle Vášáryové směřovat na ženy, které žádají rovnoprávnost, a na ty muže, co nezávislost a samostatnost žen podporují. Předsedkyně nejstaršího slovenského ženského spolku Živena v rozhovoru pro český Deník N mluví také o síle strachu či stereotypech v politice.

Proč je právě tradiční rodina nástrojem boje proti nezávislosti žen?

Možná proto, že tradiční rodina neexistuje a nikdy neexistovala. To je romantický termín, který často prosazují ti, co mají takových tradičních rodin hned několik. Například na Slovensku máme politickou stranu Jsme rodina, kterou vede svobodný muž, který má deset dětí s devíti ženami.

Tak odkud se to vzalo?

Možná mají na mysli moderní nukleární rodinu, kde otec, matka a děti žijí v paneláku, protože vesnická rodina se skládala z dětí, prarodičů, rodičů, prastarých rodičů. Ale to nejsou převažující modely rodin v historii.

Vždyť po první světové válce byla tradiční rodina babička, matka a děti, protože muži odešli na celé roky na válku. Tehdy ženy dokázali, že mohou muže nahradit v mnoha profesích – neměli na výběr. A i díky tomu pak pro ně bylo jednodušší prosadit si volební právo. Navzdory tvrzením univerzitních profesorů, že mají příliš malý mozek.

Tradiční rodina je máma, táta a dvě děti, ne?

Podle toho, z které doby tu tradici berete. Ve starém Řecku byla tradiční rodina s otroky a ženy, pokud nebyly bohyně, se v ní nevyskytovaly. Nebo křesťanské neposkvrněné početí, když Marie jako panna a svatý Josef vychovávají dítě Boha. Nebo je tradiční rodina ta, která měla při dětech chůvu?

Já jsem například vyrůstala v rodině dvou vzdělaných rodičů, kteří chodili do práce, a měla jsem svou vlastní chůvu, což bylo tehdy běžné. V tradičních rodinách se o děti starali chůvy, a aby matky nemuseli kojit, měli k nim dokonce své kojenecké ústavy. Tuto tradiční rodinu ale ti páni asi nemají na mysli, že? Ten termín je jen maloměstský romantický konstrukt, který v podstatě nikdy nebyl většinový.

Více info na dennikn.sk

Přejít nahoru