Odvetný tah Ruska? Kreml zhodnotil možnost rozmístění vojenských základen poblíž USA

Před několika dny náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov poznamenal, že zatím nemůže ani potvrdit, ani vyloučit úvahy ruské strany ohledně rozmístění vojenské infrastruktury v zemích Latinské Ameriky jako třeba Kuba či Venezuela. Podle slov diplomata Rusko nyní čelí neustálému záměrnému vojenskému nátlaku provokativního charakteru. Celu situaci stěžuje i skutečnost, že Washington a jeho spojenci v rámci NATO v současné době nejsou připraveni vyhovět ruským požadavkům ohledně vzájemných záruk bezpečnosti.
Možnost zřízení vojenských základen v Latinské Americe znepokojila americkou stranu, o čemž svědčí reakce poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jakea Sullivana, který na konci minulého týdne poznamenal, že Spojené státy si v tomto případě budou počínat rozhodně.

„Pokud Rusko půjde tímto směrem, my se s tím vypořádáme rozhodným způsobem,” sdělil během svého čtvrtečního briefingu americký poradce pro národní bezpečnost.

Důvody ke znepokojení
K možnému rozmístění vojenské infrastruktury na Kubě a Venezuele se dnes vyjádřil také tiskový mluvčí prezidenta RF Dmitrij Peskov, který podotkl, že při rozhodování Moskva bude klast důraz na pozici vlád těchto států, protože se jedná o suverénní země.

„Bezesporu v kontextu nynější situace Rusko přemýšlí o tom, jak zajistit vlastní bezpečnost,” odpověděl Peskov na dotaz novinářů o možnosti rozmístění ruských základen v Latinské Americe.

Peskov také poukázal na to, že Estonsko požádalo o rozmístění na svém území většího počtu vojáků v rámci vojenského kontingentu Severoatlantické aliance, což podle slov Peskova je dalším důvodem ke znepokojení pro Moskvu.

„To je důkaz toho, že nejsme příčinou zvýšení napětí,” konstatoval prezidentův mluvčí.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru