Migranti překonali dvojitý plot a vnikli do španělského města Melilla

Asi 400 migrantů v noci ze soboty na neděli překonalo dvojitý plot obklopující město Melilla, španělskou enklávu v Maroku.

Asi stu lidí se podařilo dostat do místního centra pro přijímání žadatelů o azyl.

Lidé, kteří se chtějí dostat do tohoto střediska musí jinak zaplatit úplatek ve výši 400 až 3000 euro za pomoc obyvatelům měst přiléhajících k hranici enklávy. „Poplatky“ vybírá  místní mafie a dokonce i někteří úředníci marocké policie.

Letos uprchlické centrum již přijalo více než 8000 přistěhovalců. Po úvodní kontrole a registraci jsou přepraveni do Španělska. Tímto způsobem tak do Evropská unie přichází v průměru 30 osob denně.

Španělská policie vytvořila speciální jednotky a analytické týmy pro boj s těmito postupy.

Ministerstvo vnitra v Madridu začátkem tohoto roku oznámilo, že v letech 2016-2017 budou alokovat částku 12 milionů euro na deportací do země původu přistěhovalců, kteří přišli do Španělska nelegálně..

Španělsko se aktivně zapojilo do programu schváleného EU pro přijímání uprchlíků. V rámci tohoto programu Španělsko přijalo několik stovek migrantů. Letouny přiváží migranty přímo z Řecka a Turecka.

Melilla je jedním ze dvou španělských měst na Středomořském pobřeží severní Afriky, přesně na území Maroka, v regionu Rif. Před vstupem Španělska do Evropské unie byla Melilla svobodným přístavem. Její obyvatelstvo se skládá z křesťanů, muslimů – především Berberů, židů a malého počtu hindů. Úředním jazykem je španělština.

Přejít nahoru