Grónsko řekl dost a chce likvidaci rezivějících 30 amerických základen

Vláda Grónska vyzvala Spojené státy a Dánsko k vyčištění území rezivějících 30 amerických základen z doby studené války.

Grónsko je ostrov, který má svoji vládu a parlament, ale je součástí Dánského království, s nímž je spojeno osobou panovníka. Grónsko je přesvědčeno, že Kodaň je zodpovědná za opuštěná vojenská zařízení USA v Grónsku.

“V Grónsku existuje více než 30 opuštěných amerických vojenských základen, které poškozují životní prostředí a ohrožují zdraví.“ píše se v prohlášení vlády. “V mnoha případech jde o zařízení stará více než 70 let. Grónsko ztrácí trpělivost z neurčitých odpovědi měnící se dánské vlády.”

Rezoluce, kterou schválí příští měsíc grónský parlament, doporučí vládě, aby žádala “Spojené státy a Dánsko bez dalšího odkladu zajistit sanaci z více než 30 různých amerických základen.”

V srpnu vědci oznámili, že na základě globálního oteplování může v příštích desetiletích kontaminovat radioaktivní odpad, uložený hluboko v ledu na opuštěné základně Camp Century, postavené v roce 1959, povrch Grónska..

Camp Century je podzemní město vytvořené podle projektu Iceworm byl energeticky zásobován přenosným jaderným reaktorem. Bohužel, každý měsíc odtálo více než 120 tun sněhu a ledu nad tunely a v roce 1966 Camp století byl opuštěn.

Podle studie, by likvidace byla velmi nákladná a proto bylo doporučeno vyčkat než rozmrazení dojde k povrchu odpadu v podobě toxických chemikálií, pohonných hmot a kanalizace.

Podle vlády Grónska nebezpečí radiace v Camp Century z generátoru chladiva se zdá být nízké v porovnání se zářením ze zbytků po letecké katastrofě z roku 1968, kdy v Grónsku havaroval bombardér B-52 se čtyřmi jadernými bombami.

USA v současné době využívají základnu pro Air Force v Thule v severním Grónsku a systém včasného varování před mezikontinentálními raketami letícími proti Severní Americe. USA výrazně snížila svou přítomnost v Grónsku od konce studené války v roce 1990.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru