Na pokraji humanitární katastrofy: třetí den v Donbasu probíhají boje

Situace v Donbasu, na který světové společenství, zdá se, skoro zapomnělo, se znovu přiostřila. Strany konfliktu se navzájem obviňují ze zvýšení intenzivnosti ostřelování a z pokusů o útok.

Domobranci a ukrajinští vojáci oznámili vyostření situace na Donbasu. Kvůli ostřelování zůstalo město Avdějevka v Doněcké oblasti bez vody, elektřiny a ústředního topení. Ukrajinské úřady vyhlásily ve městě výjimečný stav a nevylučují evakuaci obyvatel, nepodaří-li se provést opravy.

Jak oznámil Kyjev, za posledních 24 hodin v Donbasu zemřeli tři ukrajinští vojáci a 24 jich bylo zraněno. Ministerstvo obrany samozvané Doněcké lidové republiky zase oznámilo čtyři mrtvé a devět zraněných vojáků.

V úterý ozbrojené síly Ukrajiny ještě dvakrát zaútočily na pozice domobranců, v důsledku čehož zemřelo ještě 25 ukrajinských vojáků, oznámilo ministerstvo DLR.

Kdo je vinen

Jak to obvykle bývá v podobných situacích, strany konfliktů se navzájem obviňují ze zvýšení intenzivnosti ostřelování a v pokusech o útok. Domobranci ukazují na Kyjev, ukrajinští vojáci na DLR. MZV Ukrajiny ve zhoršení situace tradičně uvidělo i „ruku” Ruska. Moskva podobná oznámení vyvrátila.

Kreml disponuje hodnověrnými údaji, které svědčí o tom, v pondělí se pokusily „nezávislé oddíly” o útok na území kontrolované samozvanými republikami Donbasu, prohlásil tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

„Překročili linii dotyku za podpory dělostřelectva. Domobranci jim museli klást odpor u Avdějevky, museli dobývat zpět obsazené území. Tomuto vpádu bylo zabráněno. Velmi litujeme, že v důsledku tohoto útoku na domobrance zahynuli lidé na obou stranách”, podotkl.

Peskov dodal, že podle jím vlastněných informací, díky protiútoku domobranci vrátili situaci do stavu, který byl před agresí.

I když, podle Peskova, Kyjev nemá šanci kontrolovat tyto tzv. nezávislé orgány, ukrajinské ozbrojené síly stejně podporovaly jejich útok dělostřelectvem. Tiskový mluvčí prezidenta Ruska si je jistý, že podobné agrese organizuje ukrajinské velení s „nějakým cílem”. „Zdá se, že je to pokus odvrátit pozornost na něco jiného,” dodal.

Co dělat

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přerušil svou návštěvu Německa kvůli situaci v Avdějevce, aby „koordinoval akce ukrajinské vlády a zabránil humanitární katastrofě”.

Pravidelné setkání kontaktní skupiny o situaci na Ukrajině je plánované na středu, ukrajinský prezident však, jak oznámil zástupce jeho administrativy Konstantin Jelisejev, nařídil svolat mimořádné setkání v tomto formátu. Zatím oficiální informace o přeložení zasedání nejsou.
V současné situaci stálá rada OBSE rozhodla o provedení speciálního zasedání v úterý. Co se týče mimořádných kontaktů normandského formátu (Rusko, Ukrajina, Německo, Francie), podobné dohody podle Peskova zatím nejsou.

Humanitární katastrofa

Zatímco strany vysvětlují, kdo „první začal”, civilisté nadále umírají. Podle údajů Ministerstva obrany DLR v důsledku večerního ostřelování zemřeli dva občané a tři byli zraněni. Místní obyvatelé jsou bez vody, tepla a světla v mrazech — 20. Situace je téměř katastrofální. Orgány vyhlásily výjimečný stav a nevylučují evakuaci, jestli se nepodaří vše opravit. Prozatím probíhá evakuace pouze vážně nemocných a zdravotně postižených osob.

Zatím však není moc jasné, jak vrátit lidem základní služby při neustálém ostřelování. DLR prohlašuje, že dodržuje režim klidu. Hlava Kyjevem kontrolované Doněcké vojensko-občanské administrace Pavel Žebrivský oznámil, že mír v oblasti Avdějevky není dodržován, nehledě na dohodu o zastavení palby od 13:00 moskevského času (11:00 ČR).
Kvůli ostřelování bez elektřiny zůstala i obec Marinka, která je kontrolovaná ukrajinskými orgány, podle údajů úřadu je bez světla 5 tisíc obyvatel. Bez dodávek zůstalo i několik čtvrtí Doněcka, tam však byla elektřina už obnovena. Ve městě a na jihu DLR zůstalo okolo 140 domů bez plynu.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru