Francouzský ministr vyzval k přípravě ke zrušení sankcí proti Rusku

Francouzští zemědělští výrobci utrpěli značné ztráty následkem zavedení potravinového embarga ze strany Ruska, ale obchodní spolupráce v různých sférách pokračuje a země se musí připravit na návrat dřívější úroveň spolupráce po zrušení vzájemných sankcí, řekl novinářům francouzský ministr financí a ekonomiky Michel Sapin.

Jako příklad uvedl průmyslové partnerství mezi Total a Novatekem, které umožnilo realizovat projekt „Jamal SPG”. Je třeba pokračovat ve spolupráci, nehledě na existující omezení, je třeba co nejlépe využít páky, které máme”, řekl ministr.

„Samozřejmě jsme projednávali spolupráci v zemědělské oblasti — francouzští farmáři měli a mají značné ztráty následkem embarga ze strany Ruska. Ale kromě této otázky jsme hovořili o zrušení různých omezení, která brzdí v technickém směru naši spolupráci. Je nutné, aby, až přijde vhodná chvíle, jsme dokázali vyjít na potřebnou úroveň spolupráce”, vysvětlil Sapin.

„Mluvili jsme také o vesmíru jako o strategické oblasti spolupráce Francie a Ruska. Tady jsou také někdy problémy, ale naše podniky a úřady udělaly všechno možné, aby tyto problémy odstranily”, dodal. Kromě toho účastníci setkání projednávali spolupráci v letectví a územním plánování.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru