EU

Die Presse: USA dělají pomocí sankcí z důvěřivé EU hlupáka!

Pro evropské manažery a vlastníky firem již dávno není tajemstvím, proč Američané „tak rozhodně“ vystupují za zachování sankcí proti Rusku, napsaly rakouské noviny Die Presse.

Represivní opatření proti Moskvě jsou Washingtonu zapotřebí, aby si zlepšil svoji pozici a ponechat za hlupáky „důvěřující Evropu“ v celosvětovém konkurenčním boji, je přesvědčen Eduard Steiner, autor článku.

Ropná společnost Exxon Mobil apelovala na vládu Spojených států s žádostí „učinit výjimku na to“ a mohla se podělit se s projektem „Rosněfť“ na produkci ropy v Arktidě a na pobřeží Černého moře i přes protiruské sankce, napsal Die Presse.

Rakouské vydání upozornilo na skutečnost, že až do nedávné doby byla skupina Exxon Mobil vedena současným americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem.

Pro evropské manažery a vlastníky firem nebylo nikdy tajemstvím, proč Spojené státy „tak rozhodně“ favorizovaly zachování sankcí proti Rusku, zdůraznil Eduard Steiner. Podle něj to Američané to udělali proto, že „chtěli vylepšit svou pozici a ponechat na holičkách Evropany v globálním konkurenčním boji“.

„Důvěřivá Europa“ by se měla „probudit z hlubokého spánku“, naléhal v rozhovoru pro Die Presse předseda dozorčí rady společnosti Deutsche Bank Paul Achleitner.

Autor připomíná, že v polovině roku 2015 „vyvolal hodně hluku“ materiál německého časopisu Der Spiegel. V něm se uvedlo, že v roce 2014 – „prvním roku sankcí“ – obchod mezi USA a Ruskem vzrostl o 6%, zatímco se objem obchodu mezi EU a Ruskou federací snížil o téměř 10%.

„Stará písnička? Malicherné? Hyperkritické?“ ptá se Steiner. Nicméně, při čtení zprávy o žádosti ExxonMobil „udělat pro ni výjimku“ znamená připomenout si údaje poskytnuté Der Spiegelem, pokračuje autor .

Evropští byznysmani jsou stále více přesvědčeni o tom, že „Amerika současně sleduje několik cílů, a navíc ve stejnou dobu se snaží o změny dohod“, uvedl Steiner. „A oni (evropští podnikatelé), se znovu chytají za hlavu, a ptají se sebe, proč to také nedělají,“ uzavřel svůj článek.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru